10 къмпинг термина, които трябва да знаете

14.12.2016
10 къмпинг термина, които трябва да знаете

Къмпингарите използваме всякакви шарени термини, докато строим и пребиваваме в лагера. За нас те са нещо напълно обичайно, но ако ни чуе външен човек, ще има да се чуди какви ги приказваме. Ако случайно сте начинаещ в тази работа и искате да сте на ниво, когато отидете на къмпинг с по-опитни, ето най-важните 10 термина, които трябва да знаете, за да може да комуникирате ефективно с приятелите си.

1. Рейки

Рейките образуват носещата конструкция на палатката, тентата или форселта. Те са „колоните на къщата“. На тях се разпъва платнището, което дава завършен вид на дома под звездите. Рейките могат да бъдат от различни материали – най-често от фибростъкло, стомана, алуминий или карбон. Според приложението биват твърди и меки (огъваеми). Повече за видовете рейки, за стабилността, която придават на конструкцията и за приложението им в различните палатки може да откриете тук.


Рейки и спално помещение на палатка Trimm Frontier - D

2.    Горен слой/платнище

Платнището на палатката, тентата или форселта както може да се досетите е онова огромно парче плат, което образува палатката. То може да бъде от полиестер, памук (брезент) или полипамук (смес от полиестер и памук). Ушито е по специален начин, така че да пасне точно на конструкцията от рейките. Задължително е да е водоустойчиво, т.е. да има съответния воден стълб (виж т.10). То се стабилизира против механични движения (бутане от човек или вятър) чрез обтягащи въжета (виж т.4) и колчета (виж т.5). Когато говорим за двуслойна палатка, платнището е нейният горен, външен слой.


Палатка Trimm Frontier - D с поставено платнище (горен слой) и обтегнати въжета

3.    Двуслойна палатка

Двуслойната палатка има два слоя – вътрешен и външен. Външният слой е платнището. А вътрешният слой е спалното помещение. Ако палатката е с преддверие, то обикновено е само от един слой – външният. Двуслойната палатка предлага по-добра термоизолация, циркулация на въздуха и защита от конденз и насекоми.

4.    Обтягащи въжета

Обтягащите въжета служат за стабилизиране на палатката, тентата, шатрата или форселта от бутане и вятър. Те могат да бъдат захванати ли чрез специално пришито ухо на платнището, или на върха на твърда рейка. Другият край на въжетата най-често се захваща с колче към земята. Ако земната повърхност не позволява забиването на колче, то тогава въжето може да бъде завързано за стабилен обект наблизо, например ствол на дърво. Тъй като функцията на обтягащите въжета е да стабилизират палатката, не е добре да ги завръзвате към клони и други нестабилни обекти. Някои въжета са светлоотразителни, така че да бъдат видими през нощта и да предпазват от спъване.    

5.    Колчета

Колчетата служат за стабилизиране на палатката, шатрата или форселта към земната повърхност. Според функцията им са три вида - фиксират обтягащото въже, фиксират долния край на платнището директно към земята и фиксират пода на палатката, за да не се мести и повдига от вятъра.

Според вида им колчетата са най-разнообразни – стандартни, винтови, U-образни, V-образни, котвени, колчета-пирони и т.н. Съществуват колчета за различен терен – за пясък, за пръст, за скала. Според материала, от който са изработени, също варират – стоманени, алуминиеви, пластмасови, биоразградими. 


Зелено светлоотразително колче, черно пластмасово колче и стандартно алуминиево колче 

Обикновено палатките се предлагат от производителя със стандартни колчета – стоманени или алуминиеви, с кръгъл профил и глава под формата на кука, за която с примка се захваща обтягащото въже или платнището. Те са тънки и при забиване лесно могат да бъдат огънати. Подходящи са за използване в мека почва. Добре е да ги забивате под ъгъл в земята срещуположно на палатката, за да са по-стабилни при вятър и по-лесни за вадене на ръка. 

6.    Форселт

До тук многократно споменахме за форселт. Думата произхожда от немски език  (vor – пред и zelt – палатка) т.е. предна палатка. Това е тентата, която се поставя като преддверие на каравана или кемпер. Форселтът може да е само като навес, т.е. конструкцията му да е с рамка с навивен механизъм, която е окачена хоризонтално над вратата на караваната. Другият вид форселти са тента със страници, които образуват палатка, долепена до караваната. Конструкцията им започва от земята и се поставя по същия начин като на палатка – с рейки, платнище, обтягащи въжета и колчета.  


Форселт Outwell Daytona Tent, поставен към кемперван

7.    Страници

Страниците са стените на шатрата или форселта, които пазят от дъжд и вятър. Те превръщат навеса в палатка, която може да се използва като зала за купон при лошо време. Не е подходяща за спане, тъй като няма под, а обемът ѝ е твърде голям, за да бъде стоплен от телата на хората, но в екстремни ситуации е по-добра опция от спането под открито небе.


Шатра Trimm Party 4,5 с поставена една страница

8.    Куполна и тунелна конструкция на палатката

Палатката с куполна конструкция има формата на иглу. При нея рейките се кръстосват. При тунелната палатка рейките са подредени успоредно една на друга през известно разстояние, не се докосват една до друга и имат формата на тунел. Възможно е при тунелна палатка да има билна рейка, която стабилизира конструкцията и не ѝ позволява да се сгъне като домино при силен порив на вятъра. Съществуват и хибридни палатки – смес между куполна и тунелна. При тях или спалното помещение, или преддверието е с единият тип конструкция, а съответно другата част – с другия тип конструкция.

         
          Тунелна палатка Outwell Earth 3                                              Куполна палатка Trimm Compact 


Хибридна палатка Trimm Camp II 

9.    Воден стълб

Водният стълб измерва способността на палатката да не пропуска вода. Колкото по-висок е той, толкова по-водоустойчиво е платнището, но същевременно е и по-малко дишащо и предполага появата на конденз отвътре. Най-базовите модели палатки са с воден стълб 1000 мм. За добър воден стълб на платнището се счита 3000 мм., а по-високите стойности гарантират абсолютна водонепропускливост дори при продължителни и напоителни дъждове. Повече за това как се осигурява и измерва водонепропускливостта и какъв е най-добрият водния стълб, може да намерите тук.

10.    Шалте

Шалтето е постелката, която се използва за спане в палатката. Обикновено, когато един къмпингар чуе думата шалте, той веднага си представя най-обикновена, стандартна постелка от топлоизолационна пяна. В последните години обаче производителите започнаха масово предлагане на подобрени шалтета, към които спадат самонадуваемите и надуваемите постелки. Повече за видовете постелки за спане на къмпинг, удобството им и как да изберете най-добрата според нуждите ви може да научите тук.

Camping.bg

Снимки: http://campingrocks.bg/

препоръчани новини

препоръчани новини

Къмпинг и караванинг експо 2021 ще се проведе от 14 до 16 май в София

Най-голямото и важно събитие в къмпинг, караванинг и аутдор сектора през тази година ще се проведе в рамките на...

препоръчани новини

За първи път в България: Megamobil!

Словенската марка кемпери Megamobil идва за първи път и у нас в България със съдействието на Megamobil Bulgaria!...