10 правила за оцеляване на къмпинг през зимата

18.12.2015
10 правила за оцеляване на къмпинг през зимата

Представяме ви съветите на Аникен Бинц за къмпингуване през зимата. Наистина са полезни.

1. Пакетирайте багажа си във водонепропускливи торби. През зимата всичко много трудно изсъхва, затова правило номер 1 е да се погрижите багажът ви да бъде на сухо. Нещата, които не са ви нужни за през нощта е най-добре да оставите извън палатката.

2. За зимата е препоръчителна палатка с вестибюл. Изкопайте снега под него, за да може там да се задържа студения въздух. Както знаете, топлият въздух винаги стои над студения и ще ви топли спалното отделение. Окопаният в снега вестибюл също така ще ви даде възможност за комфортно седящо положение в палатката, като краката ви могат да стоят в ниското. Не забравяйте да оставите малко високо място при входа на палатката. В противен случай при ветровито време може да навее сняг в палатката.

3. Направете защитен вал от сняг около палатката и покрийте със сняг всички части от нея, които са близо до земята. Снегът върху палатката ще я пази от вятъра.

4. Използвайте специални колчета за сняг или големи парчета сняг, за да закрепите палатката. Обикновените колчета не вършат работа за сняг.

5. Никога не варете вода в палатката. Парата ще замръзне по стените отвътре и ще ви вали сняг винаги, когато пипнете тавана на палатката. Също така влажният въздух в палатката е контрапродуктивен, ако искате да запазите сухи вещите си. При условие, че е прекалено студено да стоите навън малко преди да заври водата изнесете само котлончето пред палатката, и напълнете бутилките при отворена палатка.

6. Разтопете колкото можете повече сняг от вечерта. Сутринта остава само да затоплите водата. Това ще ви спести време, ако трябва рано да потеглите. Сложете бутилките или термосите с вода между спалните чували вечерта, за да сте сигурни, че няма да замръзнат.

7. Носете си подходящ за условията спален чувал. Синтетичните чували са по-подходящи за зимата, защото продължават да топлят, дори когато са мокри. След няколко дни в палатката спалният чувал ще акумулира влага от дъха ни. Надуваемата постелка ще ви изолира добре от студения сняг под спалния чувал, но задължително си носете и комплект за поддръжката й.

8. Носете си бутилка за вода със сигурно затваряне. Напълнете я с гореща вода преди лягане и я пъхнете в спалния чувал до вас. Това ще ви осигури комфортно усещане за топлина през нощта. Спете с минимално възможно количество дрехи по вас. Спалният чувал има нужда от топлината на вашето тяло, за да ви топли. Ако си легнете с 10 ката дрехи по вас, е твърде вероятно да ви е студено. Сложете шапка и затворете спалния чувал около главата си, за да запазите топлината. Препоръчително е да сложите и шал или пуловер около врата и раменете си.

9. Мокрите кърпички ще замръзнат. Тяхна добра алтернатива за хигиената през зимата са сухи кърпички като ги намокряте преди употреба. Ако това не ви се струва удачно, ползвайте мокри кърпички, но ги дръжте в спалния си чувал.

10. Поемайте много течности през деня и колкото се може по-малко вечерта. Така би трябвало да си спестите ходенето до тоалетна през нощта. Консумирането на солени храни с цел да намалят телесните ви течности преди лягане не е добра идея. Те ще ви направят по-чувствителни към студа.

 

Източник: community.berghaus.com

препоръчани новини

препоръчани новини

Премиерите на Къмпинг и караванинг експо 2021

Къмпинг и караванинг експо 2021 - най-голямото събитие за годината в сферата на къмпинга, караванинга и аутдор ще...

препоръчани новини

Спечелете уикенд с кемпер и още много награди в томболата на Къмпинг и...

Томбола със страхотни награди очаква всеки посетител на изложението Къмпинг и караванинг експо 2021. Голямата награда...