10 трика за топла нощ на къмпинг

28.10.2016
10 трика за топла нощ на къмпинг

Нищо не може да съсипе нощта ви на палатка така, както това да умрирате от студ и да не мигнете цяла нощ. И нищо не е по-хубаво от това след приятен ден да потънете в мекия и удобен спален чувал, да спите сладко цяла нощ, а на следващата сутрин да се събудите добре отпочинали и готови за приключения. Подготвили сме 10 съвета, които да ви помогнат да изкарате нощта по втория начин. Естествено, най-важно е да имате правилния спален чувал – характеристиките му да отговарят на условията, в които ще го ползвате. Постелката и палатката също не са за подценяване. Повече за избора на подходящ спален чувал може да намерите тук. А сега ви представяме допълнителни трикове да запазите топлината си, особено в хладните месеци.

1.    Подгответе уормъри за крака и ръце

Уормърите или казано на по-български език – отоплителите са малки пакетчета, които отделят топлина, когато бъдат активирани. Те работят на различен принцип – някои са за многократна употреба и представляват пакет, пълен с желеобразна течност и пластина. Когато пластината се пречупи, „желето“ се активира и отделя топлина. Уормърите за еднократна употреба обикновено са в пликче и се активират при контакт с въздуха, когато пликчето се отвори. Лесно може да ги задържите между ръцете, краката, в чорапите, в ръкавиците. Не заемат особен обем в багажа и не тежат. Струва си да се подготвите с такава хитра джаджа, която винаги да стои в бойният ви къмпинг пакет на разположение. Продават се по спортните магазини, а ето тук сме подбрали няколко варианта от Amazon специално за вас.

2.    Направете си „междубедрена“ бутилка

Преди да легнете, загрейте вода на огъня или на котлона и напълнете бутилка (пластмасова или стъклена). Щом затворите спалния чувал, поставете бутилката между бедрата си. От там минават феморалните артерии – най-важните кръвоносни съдове, които снабдяват долните ви крайници с чиста и топла кръв. Бутилката ще поддържа кръвта ви топла до достигането ѝ до най-отдалечената част на тялото и с това ще запази температурата на краката ви.

3.    Направете няколко подскока преди да си легнете

Не, това не е начин да изгорите повече калории, а да стимулирате кръвообращението на тялото си. Може и да се почувствате малко тъпо да подскачате в тъмното пред палатката, но най-вероятно преди да си легнете вече ще ви е станало малко студено заради хладната вечер. Ако раздвижите тялото си, ще се стоплите и няма да губите излишна енергия за затопляне в спалния чувал. Много важно е обаче да не се изпотите, защото това може впоследствие да охлади тялото ви, особено ако не се преоблечете.

4.    Гушкайте се

Винаги е важно да прецените с кого точно отивате на палатка, особено ако това се случва в по-хладно време. Вземете половинката си или най-малкото човек, когото нямате против да гушкате, ако се наложи. Ако гушкането не ви се струва добра идея, поне се обърнете гръб с гръб и опрете телата си едно в друго. Така ще предпазите органите от изстиване и ще осъществите топлообмен, за да запазите телесната си температурата.


Explore BC: Winter Camping in British Columbia

5.    Яжте зехтин, шоколад, фъстъчено масло – всичко, което е с високо съдържание на мазнини

Ясно е, че мазнините отделят най-много топлина. Помните ли онези опити от часовете по биология, когато учителят запалваше фъстък, месо и хляб, за да онагледи калоричността? Кое гореше най-продължително? Фъстъкът естествено! Така действа той и на топлината на тялото ви!

6.    Носете два чифта шапки

Ако през деня сте с шапка, тя ще се овлажни – от влагата навън и от отделената пот от тялото ви. Вероятно привечер все още ще е мокра. Известно е, че тялото губи най-много топлина през главата, затова не пропускайте да сложите шапка допълнително под качулката на спалния чувал, когато лягате. Шапката трябва да е суха – затова е добре да разполагате с втори чифт, който не сте слагали през деня.

7.    Не се параноясвайте, че ви е студено, а просто се облечете

Има случаи, в които всички от компанията ви се чувстват добре, а само на вас ви е студено. Тогава започвате да си мислите, че проблемът е във вас и вероятно ви тресе някаква студова параноя. Дори това да е така, най-добре се облечете, без да изпитвате срам. Имайте предвид обаче, че това е добър ход, когато сте навън, край лагерния огън, но може да не е съвсем добър, когато легнете в спалния чувал. Спалните чували използват собствената ви телесна топлина, за да ви топлят. Те я задържат между микроскопичните милиони полиестерни влакна на пълнежа или между всяко перце на естествения пух. Така че, ако сте се навлекли с прекалено много дрехи в чувала, които спират отделянето на топлина, всъщност може и да ви е по-студено. Спете разумно облечени.

8.    Не се напивайте

Много хора имат погрешното схващане, че като пийнат малко, алкохолът ще ги сгрее и ще прекарат една чудесна топла нощ. Това обаче съвсем не е така. Алкохолът първоначално сгрява и развеселява, но в последствие действа точно обратното. Той дехидратира, а дехидратацията е най-добрият приятел на студа и измръзването. Второ – алкохолът нарушава трезвата преценка и е възможно да не може добре да оцените колко топло и студено е, а в последствие посред нощ да се събудите вледенени и да нямате достатъчно енергия да се стоплите сами. 


BWCA Winter Camping Stories of Survival and Fun

9.    Не сядайте на земята

Земята, камъни, скали и т.н. са студени и ще охладят тялото ви. Най-добре седнете на раница, стол или специална изолационна постелка за сядане. Не използвайте шалтето, на което ще спите – може да се овлажни, а това ще охлади и тялото ви през нощта.

10.    Купете си качествена екипировка.

Това не е трик. Добрата екипировка изисква влагане на доста средства. Но със сигурност, ако сте добре екипирани, вероятността да замръзнете ще е по-малка. Тези от вас, които са купували по-скъпо зимно яке, със сигурност знаят каква е разликата между това за 20-30 лв. от пазара и онова скъпо, пухено яке за 200-300 лв. от специализирания магазин. Не казваме, че трябва да изберете най-скъпата екипировка, а че трябва да проучите и да изберете онази, която е с най-добро съотношение цена-качество за условията, в които ще я ползвате.  

Пожелаваме ви топло и уютно къмпингуване в хладните нощи!

Camping.bg

Заглавна снимка: The BMC

препоръчани новини

препоръчани новини

Hymer в България: Супер лекото шаси SLC - иновация в движението

"Hymer в България" е съвместна инициатива на Camping.bg и официалния представител на Hymer за България...

препоръчани новини

Близо 1000 избраха корицата на новия Къмпинг пътеводител на България за 2021 г.

Корицата със снимка от къмпинг Къпиновски манастир беше избрана от аудиторията на Camping.bg за корица на...