10 трика за топла нощ на къмпинг

28.10.2016
10 трика за топла нощ на къмпинг

Нищо не може да съсипе нощта ви на палатка така, както това да умрирате от студ и да не мигнете цяла нощ. И нищо не е по-хубаво от това след приятен ден да потънете в мекия и удобен спален чувал, да спите сладко цяла нощ, а на следващата сутрин да се събудите добре отпочинали и готови за приключения. Подготвили сме 10 съвета, които да ви помогнат да изкарате нощта по втория начин. Естествено, най-важно е да имате правилния спален чувал – характеристиките му да отговарят на условията, в които ще го ползвате. Постелката и палатката също не са за подценяване. Повече за избора на подходящ спален чувал може да намерите тук. А сега ви представяме допълнителни трикове да запазите топлината си, особено в хладните месеци.

1.    Подгответе уормъри за крака и ръце

Уормърите или казано на по-български език – отоплителите са малки пакетчета, които отделят топлина, когато бъдат активирани. Те работят на различен принцип – някои са за многократна употреба и представляват пакет, пълен с желеобразна течност и пластина. Когато пластината се пречупи, „желето“ се активира и отделя топлина. Уормърите за еднократна употреба обикновено са в пликче и се активират при контакт с въздуха, когато пликчето се отвори. Лесно може да ги задържите между ръцете, краката, в чорапите, в ръкавиците. Не заемат особен обем в багажа и не тежат. Струва си да се подготвите с такава хитра джаджа, която винаги да стои в бойният ви къмпинг пакет на разположение. Продават се по спортните магазини, а ето тук сме подбрали няколко варианта от Amazon специално за вас.

2.    Направете си „междубедрена“ бутилка

Преди да легнете, загрейте вода на огъня или на котлона и напълнете бутилка (пластмасова или стъклена). Щом затворите спалния чувал, поставете бутилката между бедрата си. От там минават феморалните артерии – най-важните кръвоносни съдове, които снабдяват долните ви крайници с чиста и топла кръв. Бутилката ще поддържа кръвта ви топла до достигането ѝ до най-отдалечената част на тялото и с това ще запази температурата на краката ви.

3.    Направете няколко подскока преди да си легнете

Не, това не е начин да изгорите повече калории, а да стимулирате кръвообращението на тялото си. Може и да се почувствате малко тъпо да подскачате в тъмното пред палатката, но най-вероятно преди да си легнете вече ще ви е станало малко студено заради хладната вечер. Ако раздвижите тялото си, ще се стоплите и няма да губите излишна енергия за затопляне в спалния чувал. Много важно е обаче да не се изпотите, защото това може впоследствие да охлади тялото ви, особено ако не се преоблечете.

4.    Гушкайте се

Винаги е важно да прецените с кого точно отивате на палатка, особено ако това се случва в по-хладно време. Вземете половинката си или най-малкото човек, когото нямате против да гушкате, ако се наложи. Ако гушкането не ви се струва добра идея, поне се обърнете гръб с гръб и опрете телата си едно в друго. Така ще предпазите органите от изстиване и ще осъществите топлообмен, за да запазите телесната си температурата.


Explore BC: Winter Camping in British Columbia

5.    Яжте зехтин, шоколад, фъстъчено масло – всичко, което е с високо съдържание на мазнини

Ясно е, че мазнините отделят най-много топлина. Помните ли онези опити от часовете по биология, когато учителят запалваше фъстък, месо и хляб, за да онагледи калоричността? Кое гореше най-продължително? Фъстъкът естествено! Така действа той и на топлината на тялото ви!

6.    Носете два чифта шапки

Ако през деня сте с шапка, тя ще се овлажни – от влагата навън и от отделената пот от тялото ви. Вероятно привечер все още ще е мокра. Известно е, че тялото губи най-много топлина през главата, затова не пропускайте да сложите шапка допълнително под качулката на спалния чувал, когато лягате. Шапката трябва да е суха – затова е добре да разполагате с втори чифт, който не сте слагали през деня.

7.    Не се параноясвайте, че ви е студено, а просто се облечете

Има случаи, в които всички от компанията ви се чувстват добре, а само на вас ви е студено. Тогава започвате да си мислите, че проблемът е във вас и вероятно ви тресе някаква студова параноя. Дори това да е така, най-добре се облечете, без да изпитвате срам. Имайте предвид обаче, че това е добър ход, когато сте навън, край лагерния огън, но може да не е съвсем добър, когато легнете в спалния чувал. Спалните чували използват собствената ви телесна топлина, за да ви топлят. Те я задържат между микроскопичните милиони полиестерни влакна на пълнежа или между всяко перце на естествения пух. Така че, ако сте се навлекли с прекалено много дрехи в чувала, които спират отделянето на топлина, всъщност може и да ви е по-студено. Спете разумно облечени.

8.    Не се напивайте

Много хора имат погрешното схващане, че като пийнат малко, алкохолът ще ги сгрее и ще прекарат една чудесна топла нощ. Това обаче съвсем не е така. Алкохолът първоначално сгрява и развеселява, но в последствие действа точно обратното. Той дехидратира, а дехидратацията е най-добрият приятел на студа и измръзването. Второ – алкохолът нарушава трезвата преценка и е възможно да не може добре да оцените колко топло и студено е, а в последствие посред нощ да се събудите вледенени и да нямате достатъчно енергия да се стоплите сами. 


BWCA Winter Camping Stories of Survival and Fun

9.    Не сядайте на земята

Земята, камъни, скали и т.н. са студени и ще охладят тялото ви. Най-добре седнете на раница, стол или специална изолационна постелка за сядане. Не използвайте шалтето, на което ще спите – може да се овлажни, а това ще охлади и тялото ви през нощта.

10.    Купете си качествена екипировка.

Това не е трик. Добрата екипировка изисква влагане на доста средства. Но със сигурност, ако сте добре екипирани, вероятността да замръзнете ще е по-малка. Тези от вас, които са купували по-скъпо зимно яке, със сигурност знаят каква е разликата между това за 20-30 лв. от пазара и онова скъпо, пухено яке за 200-300 лв. от специализирания магазин. Не казваме, че трябва да изберете най-скъпата екипировка, а че трябва да проучите и да изберете онази, която е с най-добро съотношение цена-качество за условията, в които ще я ползвате.  

Пожелаваме ви топло и уютно къмпингуване в хладните нощи!

Camping.bg

Заглавна снимка: The BMC

препоръчани новини

препоръчани новини

Къмпинг Иракли Див - снимки и описание

Къмпинг Иракли Див е едно необичайно място на родното Черноморие. Както подсказва името му, той е на легендарния див...

препоръчани новини

Семинар "Конверсия на ван в кемпер" ще се проведе на 17.09.2022 г....

Camping.bg ви кани на първия по рода си в България практически семинар "Конверсия на ван в кемпер"!...