2020 г. обещава комфорт, разнообразие и свързаност при ваканционните автомобили

04.09.2019
2020 г. обещава комфорт, разнообразие и свързаност при ваканционните автомобили

Всички иновации, новости и трендове в производството на ваканционни автомобили традиционно се представят през август на водещото изложение в караванинг индустрията - Caravan Salon Düsseldorf. Юбилейното му 20-то издание се случва през настоящата седмица, а екипът ни съвсем скоро ще стане свидетел на живо на премиерите на кемпери и каравани за 2020. От 31 август до 8 септември в Дюселдорф участват над 650 изложители, които представят над 2100 броя къщи на колела на повече от 130 марки. Общата изложбена площ е от 214 000 кв.м. 

"Караван салон е водещият търговски панаир на индустрията и служи за неин барометър. В Дюселдорф всички добре познати марки на пазара представят последните поколения ваканционни автомобили и дори очертават по-далечното бъдеще на мобилните пътувания чрез проучвания и прототипи. През тази година обхватът и разнообразието на продукти са по-големи от всякога досега", споделя директорът на изложението, г-н Стефан Кошке.

Благодарение на търсенето на кемпери и каравани, което в последните месеци е по-голямо от всякога, производителите пускат нови и нови модели по всяко време на годината, а не както беше досега - планово. Водещите марки постоянно разширяват моделната гама. Например, много от производителите на луксозни кемпери и каравани се преориентират към компактни и по-ниско бюджетни модели, за да отговорят на търсенето на пазара, докато по-малките производители се опитват да скочат към модели от по-висок сегмент. Фактът, че всички производители се стремят да разширят гамата си, работи само и единствено в полза на потребителите. Даниел Онгоуинарзо, управляващ директор на асоциацията на караванните производители, казва: "Нарастването на търсенето води до логично развитие на продуктите, и производителите, за да останат конкурентноспособни, пренасочват опита и знанието си в други сегменти на пазара, които да покрият."

Компактните каравани и кемпери стават все по популярни

През тази година се наблюдава увеличаване на търсенето и популярността на компактни кемпери и каравани. Всъщност, през 2019 г. нараства пазарния дял на къстъмизираните кемпери и на бусовете, трансформирани в кемпери от немски производители. Средногабаритните модели са най-търсени. Едно от основните им предимства, че те са най-маневрени в градски условия и следователно са подходящи за ежедневна употреба. Същевременно обаче могат да бъдат добре използвани и за свободното време.


За всички караванери, които едновременно са фенове на мотоциклети, Jumper Biker Solution е идеалното решение. Citroën предлага най-модерните Euro 6.d-TEMP двигатели с мощност 165 к.с. и монтиран на покрива Campervan във вариантите Classic и Multi. Кемперите могат да поемат до два мотоциклета (алтернативно четириколка, картинг или инвалидна количка), които могат да бъдат удобно качени по рампа чрез система от електрическа лебетка, а после безопасно транспортирани.

Търсенето на допълнителни опции за комфорт, аксесоари и електронни функции, налични в кемпера или караваната, също нараства. Всички устройства в новите кемпери и каравани могат да бъдат управлявани както дистанционно, така и от интуитивен контролен панел в централната част на превозното средство. От смартфона си потребителят може да види актуалният статус на зареждане на акумулаторите или нивото на водата в резервоарите, а също и наличността на газ в газовите бутилки.


Каравана Eriba на Hymer Group е обновена за моделната година 2020. Премиум серията ѝ Nova обещава на клиентите повече технологии, по-висок комфорт на живот и изцяло нови интериор и екстериор. Стандартната система Eriba Smart Home обещава опростена работа, така че по отношение на функционалността и комфорта никое желание не остава неотговорено. Чрез приложението Eriba могат да бъдат отчетени нивата за акумулаторите, прясна вода и стайна температура. Могат също да се контролират важни функции като светлина, отопление, топла вода и климатик.

 

Иновативна употреба на леки материали, за да се постигне леко тегло на превозното средство

Допълнителните екстри във всеки автомобил повишават общото му тегло. Това е засилено и от факта, че за да се гарантира сигурност на всеки съвременен автомобил, в него се интегрират системи, които го правят още по-тежък. В Европейския съюз шофьорите с обикновена шофьорска книжка могат да управляват само превозни средства с тегло 3,5 тона.  Производителите на кемпери трябва да се съобразяват с това законодателно ограничение и да произвеждат машини с тегло под тази граница. Що се отнася до караваните, основният проблем при тях идва от там, че новите тенденции на автомобилният пазар са да се предлагат все повече компактни автомобили, които нямат  технически възможности да теглят тежки ремаркета. За да се гарантира, че автомобилите ще останат леки и маневрени, въпреки множеството им съвременни екстри, и все пак, за да може те да отговорят на понякога противоречивите очаквания на собствениците им (да са леки, маневрени и с изчистен дизайн, но с много екстри и удобства за ползване), производителите са принудени да използват олекотени материали. Те влагат мащабни инвестиции в преосмисляне на конвенционалните начини за изработка на автомобили и превръщането им в иновативни модели.

Разнообразни конфигурации на интериорите на ваканционните автомобили и модерен дизайн

Модерната "вила на колела" трябва да има съвременна визия, която носи и усещане за ново. Екстериорите на кемперите и караваните се открояват със спортна и отличаваща се линия. Тази еволюция преминава и в интериора. Потребителят търси чувството на уют, все едно си е у дома. Това налага производителите да гонят съвременната мода в интериорния дизайн и да прилагат по-светли цветове на тапицериите и лампериите. Дизайнерите на кемпери и каравани все по-често прибягват до съвместна работа с интериорни дизайнери на градски домове, за да разработят иновативни концепции за удобства в ползването и в осветлението. Друга ключова тенденция в това отношение е по-разнообразното разпределение на интериорната площ чрез модулно обзавеждане, което прави повече пространство и съвременна атмосфера. Ето примери: леглата в алковена над шофьорската седалка вече са с електронно задвижвана система за повдигане, така че да осигурят повече въздух в помещението. Големият кръгъл диван, познат от караваните, вече намира място и в кемперите, които по правило досега бяха с по-ограничено пространство.    


Morelo показва на публиката луксозния лайнер Morelo Palace. Той се отличава с елегантен спортен дизайн.


Доброто усещане е много важен фактор за Harmony 3. "Добро усещане" е основното, с което Bürstner GmbH позиционира караваната Harmony и така представя живите идеи на бъдещето. Вътрешността на Harmony 3 привлича внимание с уникалния си цвят и форма. 


 

Голям избор на компактни модели

Изборът на компектни модели кемпери на Caravan Salon е по-голям от всякога. Нараства търсенето на  Citroën Jumper и Peugeot Boxer, чиято конфигурация е идентична с тази на пазарния лидер Fiat Ducato. Ново поколение на модела Crafter е на пазара от две години, а VW отново го прави напълно самостоятелно, след като приключи производството му в партньорство с Мercedes-Benz. MAN TGE, чиято конфигурация е идентична с тази на Crafter, се появи на пазара миналата година, когато Mercedes пусна и своя нов Sprinter. За третото поколение на този микробус Mercedes предлага още по-голям спектър на удобства с цел да се хареса на много взискателните клиенти. „Както е известно, конкуренцията стимулира бизнеса, и затова производителите се борят за позицията си, като предлагат привлекателни екстри“, обяснява г-н  Онгоуинарзо. Следователно, по-голямата гама от марки, модели и екстри работи в полза на клиента.


Citroën Jumper


Peugeot Boxer


По време на Caravan Salon Volkswagen лекотоварни правят световна премиера на модела Grand California. Напълно новоразработеният кемпер е базиран на най-съвременния Crafter. С Grand California Volkswagen Лекотоварни разширява гамата от кемпери с модел от шестметровия клас, който включва  мокро помещение. Паралелно с големия кът за спане отзад, Grand California ще се предлага с таванско легло за деца.  Калифорния, представена за първи път през 1988 г., базирана на „Були“, е най-успешният кемпер в света с продадени над 160 000 бройки. Опитът, натрупан през три десетилетия с тази икона на кемперите, е използван от Volkswagen Лекотоварни за проектиране на новата Grand California на техническата платформа на Crafter. И двете серии на Калифорния ще се предлагат паралелно от сега нататък.

 

Цветомира Цоцова
Camping.bg

 

Източник и снимки: Caravan Salon

препоръчани новини

Hymer в България: Филтърът за питейна вода clearliQ travel

Hymer в България: Филтърът за питейна вода clearliQ travel

"Hymer в България" е съвместна инициатива на Camping.bg и официалния представител на Hymer за България...

Българин конструира прототип на teardrop каравана

Българин конструира прототип на teardrop каравана

Конструирана в България каравана се разхождаше това лято по пътищата на страната ни. Тя е дело на 36-годишния...