4 мита за къмпинг туризма в България

15.03.2018
4 мита за къмпинг туризма в България

Екипът на Къмпинг.бг реши да влезе в ролята на известните MythBusters ("Ловци на митове") и да провери доколко са верни четири от най-често срещаните и вкоронени вярвания у българите относно къмпинг туризма в България, а и по принцип.

1. В България няма къмпинги!

Това го чуваме редовно. За да проверим дали е вярно, нека видим цифрите. Camping.bg разполага с карта на къмпингите в България от 1984 година. В нея те са разделени на два типа: морски и във вътрешността. Общата им бройка по това време е била 117.

Годината е 2018-та. В Националния туристически регистър има вписани 29 къмпинга. Някои от тях обаче се повтарят, други не функционират, а трети не са къмпинги в смисъла, който ние влагаме в тази дума. Най-точна информация за броя на къмпингите в България може да видите на картата в нашия сайт www.camping.bg и той е точно 50. Към тях ще добавим още да речем 3-4 къмпинга и още толкова кемпер-стопа, които по една или друга причина не са включени в каталога ни. Така общата бройка би възлязла на около 57.

Да, сега има приблизително два пъти по-малко къмпинги, отколкото през 1984-та, но не е като да няма къмпинги в България.

 

2. В къмпингите е мръсно и неприятно!

За съжаление това твърдение е все още частично вярно за някои от българските къмпинги. Макар и все повече да се инвестира в подобрения на услугите и инфраструктурата, има къмпинги, в които видимо не се полагат достатъчно усилия (защото в някои случаи дори не се касае за пари) за подръжка на мястото и висока хигиена на санитарните помещения, например.

Но нека ви покажем положителните примери, които са вече все повече у нас.

Тоалетните и баните на къмпинг Градина:

Оформлението в къмпинг Якото място:

 

3. Къмпингите в България не са "мръднали" от соц-а!

Както видяхме в точка 1 по-горе, половината къмпинги от онова време не само са "мръднали", ами направо и са си заминали. На мястото на част от тях, особено на тези по морето, днес гордо се издигат хотели с гръмки имена. За сметка на това обаче, за последните 10 години са се появили и нови къмпинги, и то на места, на които преди не е имало. Това са например къмпингите Иракли, Къпиновски манастир, Зора, Велико Търново, Сакар хилс, Кромидово, Александрово, и още и още. Все места, които покриват европейските стандарти за къмпинг.

Ето и нагледни примери от "мръднали" къмпинги:

Новата рецепция и вход на къмпинг Градина:

Басейнът на къмпинг Свети Георги:

Туристическата кухня в къмпинг Зора:

Дървестните палатки, тоалетните и басейна в къмпинг Къпиновски манастир:

 

4. Само бедняци ходят на къмпинг!

Тук вече се налага да използваме уменията си по математика от 3-ти клас. Малко сметки и сравнение с традиционното туристическо настаняване:

Колко струва почивка за двама в Созопол за 10 дни на квартира или хотел? Ако приемем, че средната цена на вечер в квартира през август е 22 лв. на човек, то почивката на двама души би излязла 440 лв. В хотел естествено е по-скъпо - приемаме за средна цена за август на двойна стая в семейно хотелче, че е 70 лв. или общо за 10-дневна почивка ще бъде 700 лв. Важна подробност е, че отсядайки на квартира или в хотел на туристите не се налага да купуват никакво допълнително оборудване. Тоест, ще приемем, че допълнителната нужна инвестиция при традиционния вид настаняване е 0 (нула) лева.

Кемпер в къмпинг Лагуна:

Сега да видим как стоят нещата, ако почивате на къмпинг Градина, близо до Созопол. Цената на място на трета линия зад плажа през август е 30 лв., т.е. ще платите 300 лв. за 10 дни. Оттук насетне можем да увеличаваме сметката до безкрай. При всички случаи, дори и да почивате на палатка е нужна минимум инвестиция от ваша страна в къмпинг оборудване от порядъка на 500-800 лева. Ако сте си купили евтина каравана втора употреба за 6 000 лв. или нова за 25 000 лв. нещата изглеждат доста по-различно. А ако имате кемпер за 100 000 лева?

Май квартирките и хотелчетата са за икономичните туристи. За нас останалите е удоволствието да спим навън под звездите. Без значение колко струва това.

Автор: Веселин Вълев
Camping.bg

Снимки: Camping.bg

препоръчани новини

Българите избират България за къмпинг това лято

Българите избират България за къмпинг това лято

Българите ще изберат да останат в България за къмпинг почивката си през това лято. Това показва проучването на...

Новият къмпинг АйлякЪ - бленувана свобода през сезон 2020

Новият къмпинг АйлякЪ - бленувана свобода през сезон 2020

„Щастието се крие в малките, но истинските неща“ – с тези думи ни посреща най-новият къмпинг на...