4 мита за къмпинг туризма в България

15.03.2018
4 мита за къмпинг туризма в България

Екипът на Къмпинг.бг реши да влезе в ролята на известните MythBusters ("Ловци на митове") и да провери доколко са верни четири от най-често срещаните и вкоронени вярвания у българите относно къмпинг туризма в България, а и по принцип.

1. В България няма къмпинги!

Това го чуваме редовно. За да проверим дали е вярно, нека видим цифрите. Camping.bg разполага с карта на къмпингите в България от 1984 година. В нея те са разделени на два типа: морски и във вътрешността. Общата им бройка по това време е била 117.

Годината е 2018-та. В Националния туристически регистър има вписани 29 къмпинга. Някои от тях обаче се повтарят, други не функционират, а трети не са къмпинги в смисъла, който ние влагаме в тази дума. Най-точна информация за броя на къмпингите в България може да видите на картата в нашия сайт www.camping.bg и той е точно 50. Към тях ще добавим още да речем 3-4 къмпинга и още толкова кемпер-стопа, които по една или друга причина не са включени в каталога ни. Така общата бройка би възлязла на около 57.

Да, сега има приблизително два пъти по-малко къмпинги, отколкото през 1984-та, но не е като да няма къмпинги в България.

 

2. В къмпингите е мръсно и неприятно!

За съжаление това твърдение е все още частично вярно за някои от българските къмпинги. Макар и все повече да се инвестира в подобрения на услугите и инфраструктурата, има къмпинги, в които видимо не се полагат достатъчно усилия (защото в някои случаи дори не се касае за пари) за подръжка на мястото и висока хигиена на санитарните помещения, например.

Но нека ви покажем положителните примери, които са вече все повече у нас.

Тоалетните и баните на къмпинг Градина:

Оформлението в къмпинг Якото място:

 

3. Къмпингите в България не са "мръднали" от соц-а!

Както видяхме в точка 1 по-горе, половината къмпинги от онова време не само са "мръднали", ами направо и са си заминали. На мястото на част от тях, особено на тези по морето, днес гордо се издигат хотели с гръмки имена. За сметка на това обаче, за последните 10 години са се появили и нови къмпинги, и то на места, на които преди не е имало. Това са например къмпингите Иракли, Къпиновски манастир, Зора, Велико Търново, Сакар хилс, Кромидово, Александрово, и още и още. Все места, които покриват европейските стандарти за къмпинг.

Ето и нагледни примери от "мръднали" къмпинги:

Новата рецепция и вход на къмпинг Градина:

Басейнът на къмпинг Свети Георги:

Туристическата кухня в къмпинг Зора:

Дървестните палатки, тоалетните и басейна в къмпинг Къпиновски манастир:

 

4. Само бедняци ходят на къмпинг!

Тук вече се налага да използваме уменията си по математика от 3-ти клас. Малко сметки и сравнение с традиционното туристическо настаняване:

Колко струва почивка за двама в Созопол за 10 дни на квартира или хотел? Ако приемем, че средната цена на вечер в квартира през август е 22 лв. на човек, то почивката на двама души би излязла 440 лв. В хотел естествено е по-скъпо - приемаме за средна цена за август на двойна стая в семейно хотелче, че е 70 лв. или общо за 10-дневна почивка ще бъде 700 лв. Важна подробност е, че отсядайки на квартира или в хотел на туристите не се налага да купуват никакво допълнително оборудване. Тоест, ще приемем, че допълнителната нужна инвестиция при традиционния вид настаняване е 0 (нула) лева.

Кемпер в къмпинг Лагуна:

Сега да видим как стоят нещата, ако почивате на къмпинг Градина, близо до Созопол. Цената на място на трета линия зад плажа през август е 30 лв., т.е. ще платите 300 лв. за 10 дни. Оттук насетне можем да увеличаваме сметката до безкрай. При всички случаи, дори и да почивате на палатка е нужна минимум инвестиция от ваша страна в къмпинг оборудване от порядъка на 500-800 лева. Ако сте си купили евтина каравана втора употреба за 6 000 лв. или нова за 25 000 лв. нещата изглеждат доста по-различно. А ако имате кемпер за 100 000 лева?

Май квартирките и хотелчетата са за икономичните туристи. За нас останалите е удоволствието да спим навън под звездите. Без значение колко струва това.

Автор: Веселин Вълев
Camping.bg

Снимки: Camping.bg

препоръчани новини

Camping.bg започна работа по къмпинг картата на България за 2020 г.

Camping.bg започна работа по къмпинг картата на България за 2020 г.

Екипът на Camping.bg вече работи усилено по подготовката за печат на къмпинг картата на България за 2020 година....

Резултати от Годишната класация на къмпингите в България 2019

Резултати от Годишната класация на къмпингите в България 2019

Приключи Годишната класация на къмпингите в България #BestBGcamp. Проучването се проведе за пета поредна година в...