5 основни съвета как да останете сухи по време на къмпинг

25.04.2016
5 основни съвета как да останете сухи по време на къмпинг

Всеки обича да къмпингува в хубаво време. Но колко пъти ви се случвало времето да е наистина перфектно? Вероятно не твърде много. Винаги има риск от неочаквани валежи, когато сте сред природата. Затова е важно да сте подготвени да останете сухи след напоителен летен дъжд. Съществуват много съвети как да се предпазите от дъжда на къмпинг, но ето това са основните 5 правила според Camping.bg.

1. Изберете правилната палатка

Пазарът предлага богат избор от палатки, като цените за двуместна може да варират между 20 и 2000 лв. Естествено, за всяка цена си има клиент. Ако никога не сте ходили или рядко ходите на къмпинг и спонтанно решите да отидете за една вечер, най-вероятно ще се спрете на възможно най-евтиния вариант. Важно е обаче да знаете, че с такъв подход рискувате да останете с негативни впечатления, особено ако внезапно завали дъжд. Затова се поинтересувайте как да разберете дали палатката е водоустойчива преди да я закупите  или поискайте назаем от някой по-опитен приятел. 

2. Разположение на палатката

Когато имате правилната палатка, е важно да я разположите на правилното място. Няма значение дали сте се спряли на евтина или скъпа палатка - и най-скъпата може да пропусне, ако бъде разпъната на неподходящо място. Не поставяйте палатката в долина, на брега на река в близост до водата, в стръмнина, в дупка и въобще - на всички места, където е очевидно, че водата се събира след стичането ѝ по склоновете. Най-добре е да изберете най-високото възможно място в зоната за къмпингуване.

 

 

 

3. Подгответе правилната екипировка

Водоустойчивостта на облеклото и оборудването ви са не по-малко важни от водоустойчивостта на палатката. Снабдете се с дрехи, които не пропускат вода. Освен дъждобран, подгответе водоустойчиво яке и полиестерни блузи и панталони. Памукът попива водата, съхне бавно и държи студено, когато е мокър, което го прави не особено подходящ при влажно време. Може да заложите и на облекло от мериносова вълна, която запазва термоизолационните си качества, когато е мокра. Погрижете се също да имате водоустойчив спален чувал и постелка за сън, която не се мокри. Ясно е, че няма да ги оставите директно под дъжда, но имайте предвид, че когато е влажно, дори на сухо в палатката екипировката се мокри от въздуха.

4. Вземете найлонови пликове

Найлоновите пликове на първо място ще са ви необходими, за да събирате отпадъците си. На второ място могат да спасят електрониката, документите, спалния чувал и шалтето, както и други важни вещи, които не трябва да се мокрят. По-опитните къмпингари, както и планинарите използват сухи торби, които гарантират 100% водоустойчивост дори и при потапяне под вода.

5. Навес

Освен водоустойчива палатка, е добре да предвидите и водоустойчив навес, тента или друг тип покривало за палатката. Ако предвидите по-голяма тента, тя ще ви осигури място за готвене, хранене и забавление, когато дъждът е продължителен. Може да се спрете на шатра със страници, за да направите голяма палатка за много хора, която да ползвате през дъждовните дни.

Camping.bg

 

 

Свързани статии: 
Как да разберем водоустойчива ли е палатката преди да я купим? 
Какво е воден стълб? 

препоръчани новини

препоръчани новини

Hymer в България: Супер лекото шаси SLC - иновация в движението

"Hymer в България" е съвместна инициатива на Camping.bg и официалния представител на Hymer за България...

препоръчани новини

Близо 1000 избраха корицата на новия Къмпинг пътеводител на България за 2021 г.

Корицата със снимка от къмпинг Къпиновски манастир беше избрана от аудиторията на Camping.bg за корица на...