6 неизвестни чудеса на света

11.07.2016
6 неизвестни чудеса на света

Светът е пълен с изумителни места и скрити чудеса, някои от които са толкова красиви, че дори не е за вярване. "Традиционните" чудеса на света редовно циркулират по медиите и в интернет, но има редица други, които остават скрити от прожекторите, които ги прави дори по-специални. По-долу ще ви представим 6 от тях, за които вероятно не сте и чували.

"Тунелът на любовта" - Клевен, Украйна

Магично, мистериозно и интригуващо са само част от думите, с които може да се опише "Тунелът на любовта" в Клевен. Той се намира на около 10 км от украинския град. Уникален е с това, че преминаващите влакове така са изменили дърветата през годините, че изглежда като направено от човешка ръка. Местна легенда разказва, че ако си пожелаете нещо, докато вървите в този уникален зелен коридор то непременно ще се сбъдне.

 

Езерото Хилиър - Мидъл айлънд, Западна Австралия

За първи път езерото се споменава в дневниците на Матю Флиндърс (Flinders Expedition 1802), когато при изкачване на най-високия връх на Мидъл Айлънд, Флиндърс се натъква на това поразително розово езеро. За разлика от другите розови езера по света, като езерото Ретба в Сенегал, за които има научно обяснение на цвета (Dunaliella Salina и розови бактерии, известни като halobacteri), Хилиър е все още обвито в мистерия. Районът е защитен от закона и поради тази причина единственият начин да видите това чудо е от въздуха - от хеликоптер.

 

Кристалната пещера - Ватнайокул, Исландия

Пещерата е създадена в резултат на срещата на ледник с исландското крайбрежие. Тежестта  на ледника изтласква въздух навън и резултатът е формирането на брилянтно сини и тюркоазни тавани. Достъпът е през тесен вход, така че трябва да бъдете в добра физическа форма, за да я посетите. Най-доброто време, за да видите ледената пещера в целия й блясък е от октомври до февруари, когато също може да видите и друг феномен - Северното сияние.

 

Голямата (Великата) синя дупка - Белиз

Обявена за едно от най-добрите места за гмуркане в света на Жак Ив Кусто Голямата синя дупка, се смята за най-голямата подводна пещера по рода си. Тя е дълбока 146 м и е с диаметър 305 м и представлява подводна варовикова пещера, чийто покрив се е срутил. Рифовете около Белиз са едни от най-добрите в Карибския басейн, но това място не е за любители гмуркачи, препоръчително е само за напреднали водолази.

 

Библиотеката на Целз - Ефес, Турция

Построената през 2-ри век библиотека носи името на градоначалника по това време. Тя е съхранявала колекция от над 12 000 свитъка и е една от малкото запазени сгради с такова предназначение от римско време. Библиотеката се намира в сърцето на град Ефес и е идеален пример за величествената архитектура по времето на император Адриан (76-138). Нашествието на готите през 262 година поврежда сградата, но тя е възстановен отново през 4-ти век.

 

Сигирия (Лъвската скала) - Шри Ланка

Нищо не улавя по-добре вниманието, както огромна канара от гранит, която се издига от земята. Тя се намира в централните равнини на Шри Ланка, Сигирия има пропита с кръв история, но също така е пълна с мистерия, фрески и картини, датиращи от 15 век. Това е най-старата в Азия оцеляла градина, и е само на около 3 часа и половина от популярния туристически обект Коломбо. Удивителна част от историята и чудо само по себе си.

По материали на aluxurytravelblog.com
Camping.bg

препоръчани новини

Новият Къмпинг пътеводител на България

Новият Къмпинг пътеводител на България

Новият Къмпинг пътеводителят на България вече е в печат. Той ще съдържа информация за 29 български къмпинга. През...

България има нужда от много нови къмпинги

България има нужда от много нови къмпинги

Къмпинг туризмът е един от най-динамично развиващите се сектори в Европа и света. Официалните статистики на...