BestBGcamp: Кои са къмпингите с най-добра хигиена за 2022 г.

05.12.2022
BestBGcamp: Кои са къмпингите с най-добра хигиена за 2022 г.

За осми път се проведе BestBGcamp - годишната класация на къмпингите в България. Проучването се организира от Camping.bg със съдействието на маркетингова агенция Маркет Линкс и верига магазини SportDepot

Тази година в анкетата гласуваха рекордните 1337 души. Техните гласове определиха печелившите български къмпинги в осем отделни категории на класацията BestBGcamp.

 

Категория "Хигиена"

В тази категория се оценяват удобството и хигиената на санитарните възли и зоните за миене. 
 

Победителите за 2022 година са:

1 място: къмпинг Кукери - 4,93 т.
2 място: термален къмпинг 
Велинград - 4,87
3 място: къмпинг Старите борове - 4,83


В едва втория си сезон на работа, и след като миналата година спечели приза на Camping.bg "Най-добър нов къмпинг", Кукери получава оценка за хигиената си на крачка от перфектност. Въпреки малката си площ и ограничен брой къмпинг места гостите на Кукери разполагат с цели две санитарни сгради, всяка от тях с бани, тоалетни и умивалници.

Вторият в класирането - термален къмпинг Велинград още от откриването си в края на 2019 г. поддържа висок стандарт за хигиена на санитарните възли и изобщо на територията на целия къмпинг. Затова до голяма степен очаквано получава много високи оценки.

Приятната изненада в тази категория е малък къмпинг намиращ се сред красива природа, на територията на хижа, недалеч от Видин - Старите борове. Гостите на къмпинга разполагат с чисто нов санитарен възел, който е отделен от основната сграда и е в удобна близост до терасираните и сепарирани места.


Къмпинг Старите борове


ТОП 10 на морски и вътрешни къмпинги в категория "Хигиена":
 

Морски Вътрешни
1. Шкорпиловци - 4,73 1. Кукери - 4,93
2. Гардения - 4,68 2. Велинград - 4,87
3. Зора - 4,58 3. Старите борове - 4,83
4. АйлякЪ - 4,45 4. Емануил - 4,73
5. Морски мечти - 4,42 5. Глемпинг Алианс - 4,69
6. Якото място - 4,29 6. Оазис (Сливен) - 4,63
7. Лагуна - 4,09 7. Алба - 4,62
8. Атлиман - 3,96 8. Велико Търново - 4,60
9. Китен - 3,96 9. Кромидово - 4,33
10. Малкият оазис - 3,92 10. Оазис (Зверино) - 4,20

Къмпинг Шкорпиловци спечели отличието "Любим морски къмпинг" за 2022 г. и челното му място в тази категория потвърждава важността на хигиената за избор на място за почивка. Резултатът му обаче го изравнява с четвъртия от вътрешните къмпинги. Това ясно показва и разликите в оценките на къмпингите от гледна точка на локацията им. Тези във вътрешността на страната като цяло получават по-голямо одобрение за хигиената си, отколкото морските. Така например, само около 1/3 от морските къмпинги получават оценки от 3 до 5 т. ("приемлива", "добра" и "отлична" хигиена), т.е. нямат нито един отрицателен глас "много лоша" или "лоша", докато само положителни оценки получават над половината от вътрешните. Обяснение би могло да се търси във факта, че по морето сезонът е кратък и много динамичен в рамките на около 30-на дни, когато се струпват най-много хора. При къмпингите във вътрешността на страната сезонът е по-дълъг, а потокът от туристи е обикновено висок основно през уикендите. 


Къмпинг Кукери

Гласувалите в анкетата са дали оценки само на къмпингите, които са посочили, че са посетили през 2022 година. Оценяването е на база точки, като гласувалите можеха да избират един отговор измежду пет: 1 - Много лошо, 2 - Лошо, 3 - Приемливо, 4 - Добро, 5 - Отлично. Финалната оценка на всеки къмпинг се определя на база средноаритметичната стойност на получените за него гласове. Максималната оценка е 5,00. Резултатите на къмпинги получили под 10 гласа във всяка от категориите са изключени. 

 

Camping.bg

Снимки: Веселин Вълев / Camping.bg и къмпинг Кукери

 

Следвайте  Camping.bg  в:

    

 

препоръчани новини

Подкаст Camp to Joy: Росен Илиев, Getsby и 70 000 км за 10 месеца из Америките

Подкаст Camp to Joy: Росен Илиев, Getsby и 70 000 км за 10 месеца из Америките

Camp to Joy - подкаст на camping.bg Разширяваме границите Ето ни и нас с Camp to Joy сред създателите на...

Терен за къмпинг до Пирдоп беше избран в конкурса за проектиране тази година

Терен за къмпинг до Пирдоп беше избран в конкурса за проектиране тази година

Избрахме терен за четвъртото издание на конкурса за студентски проекти за изграждане на къмпинг....