BestBGcamp: Къмпингите с най-удобни места за настаняване за 2022 г.

06.12.2022
BestBGcamp: Къмпингите с най-удобни места за настаняване за 2022 г.

За осми път се проведе BestBGcamp - годишната класация на къмпингите в България. Проучването се организира от Camping.bg със съдействието на маркетингова агенция Маркет Линкс и верига магазини SportDepot

Тази година в анкетата гласуваха рекордните 1337 души. Техните гласове определиха печелившите български къмпинги в осем отделни категории на класацията BestBGcamp.

 

Категория "Удобство на местата"

В тази категория се оценяват удобството на местата за къмпинг настаняване от гледна точка на разположение, размер, електрозахранване, водоснабдяване, близост до санитарните възли. 
 

Победителите за 2022 година са:

1 място: къмпинг Алба - 4,78 т.
2 място: къмпинг Гардения - 4,77 т.
2 място: къмпинг Кукери - 4,77 т.

3 място: термален къмпинг Велинград - 4,76 т.


В тази категория четири къмпинга заемат трите челни места и при това с почти идентични резултати. Всички те са нови къмпинги открити преди 2-3 години. С минимална разлика пред останалите златото отива при къмпинг Алба. Той се слави с вероятно най-просторните места за настаняване в България - всяко е с площ между 100 и 120 кв.м., изцяло затревени и сепарирани с растителност.

Второто място се поделя между къмпингите Кукери и Гардения. Двата къмпинга получават абсолютно равен брой точки в тази категория. Теренът на Кукери се развива на две тераси на различни нива с прекрасен изглед към долината на р. Русенски Лом в едноимения природен парк. На всяка от двете тераси има отделни сгради с бани, тоалетни и мивки. Местата в къмпинга са обозначени с красиви табелки и са в непосредствена близост до санитарните възли.


Къмпинг Кукери

От своя страна къмпинг Гардения е разположен амфитеатрално зад малък плаж между устието на р. Караагач и плаж Корал. Голяма част от територия на къмпинга е заета от места за стационарни каравани и има две зони за кемпери. Те са с твърда основа и изкуствена трева. Всички алеи в Гардения са асфалтирани.


Къмпинг Гардения

Третият в класирането - термален къмпинг Велинград изостава с едва една стотна от точката зад второто място. Къмпинг местата там са комбинация между твърда настилка и тревна площ. Алеите са широки и без проблем се маневрира с кемпер и автомобил с каравана.


Термален къмпинг Велинград


ТОП 10 на морски и вътрешни къмпинги в категория "Удобство на местата":
 

Морски Вътрешни
1. Гардения - 4,77 1. Алба - 4,78
2. Шкорпиловци - 4,57 2. Кукери - 4,77
3. АйлякЪ - 4,54 3. Велинград - 4,76
4. Морски мечти - 4,42 4. Емануил - 4,63
5. Якото място - 4,26 5. Оазис (Сливен) - 4,63
6. Зора - 4,20 6. Глемпинг Алианс - 4,61
7. Атлиман - 3,96 7. Старите борове - 4,60
8. Лагуна - 3,94 8. Велико Търново - 4,50
9. Малкият оазис - 3,92 9. Оазис (Зверино) - 4,20
10. Китен - 3,88 10. Къпиновски - 4,14

Подредбата на къмпингите в Топ 10 на морските и във вътрешността на страната в катеорията за удобство на местата като цяло е сходна с миналата година. Участниците са почти същите, но с разменени места. Изключение правят два нови морски къмпинга, които влизат в класацията - Морски мечти и Малкият оазис. И двата са на Северното Черноморие - в районите на Каварна и Шабла. Нов е и къмпинг Старите борове край Видин, който също влиза в 10-те най-добри къмпинги по този показател.


Къмпинг Алба

Гласувалите в анкетата са дали оценки само на къмпингите, които са посочили, че са посетили през 2022 година. Оценяването е на база точки, като гласувалите можеха да избират един отговор измежду пет: 1 - Много лошо, 2 - Лошо, 3 - Приемливо, 4 - Добро, 5 - Отлично. Финалната оценка на всеки къмпинг се определя на база средноаритметичната стойност на получените за него гласове. Максималната оценка е 5,00. Резултатите на къмпинги получили под 10 гласа във всяка от категориите са изключени. 

 

Camping.bg

Снимки: Веселин Вълев / Camping.bg, къмпинги Алба и Велинград

 

Следвайте  Camping.bg  в:

    

 

препоръчани новини

Подкаст Camp to Joy: Росен Илиев, Getsby и 70 000 км за 10 месеца из Америките

Подкаст Camp to Joy: Росен Илиев, Getsby и 70 000 км за 10 месеца из Америките

Camp to Joy - подкаст на camping.bg Разширяваме границите Ето ни и нас с Camp to Joy сред създателите на...

Терен за къмпинг до Пирдоп беше избран в конкурса за проектиране тази година

Терен за къмпинг до Пирдоп беше избран в конкурса за проектиране тази година

Избрахме терен за четвъртото издание на конкурса за студентски проекти за изграждане на къмпинг....