BestBGcamp: Къмпингите с най-удобни места за настаняване за 2022 г.

06.12.2022
BestBGcamp: Къмпингите с най-удобни места за настаняване за 2022 г.

За осми път се проведе BestBGcamp - годишната класация на къмпингите в България. Проучването се организира от Camping.bg със съдействието на маркетингова агенция Маркет Линкс и верига магазини SportDepot

Тази година в анкетата гласуваха рекордните 1337 души. Техните гласове определиха печелившите български къмпинги в осем отделни категории на класацията BestBGcamp.

 

Категория "Удобство на местата"

В тази категория се оценяват удобството на местата за къмпинг настаняване от гледна точка на разположение, размер, електрозахранване, водоснабдяване, близост до санитарните възли. 
 

Победителите за 2022 година са:

1 място: къмпинг Алба - 4,78 т.
2 място: къмпинг Гардения - 4,77 т.
2 място: къмпинг Кукери - 4,77 т.

3 място: термален къмпинг Велинград - 4,76 т.


В тази категория четири къмпинга заемат трите челни места и при това с почти идентични резултати. Всички те са нови къмпинги открити преди 2-3 години. С минимална разлика пред останалите златото отива при къмпинг Алба. Той се слави с вероятно най-просторните места за настаняване в България - всяко е с площ между 100 и 120 кв.м., изцяло затревени и сепарирани с растителност.

Второто място се поделя между къмпингите Кукери и Гардения. Двата къмпинга получават абсолютно равен брой точки в тази категория. Теренът на Кукери се развива на две тераси на различни нива с прекрасен изглед към долината на р. Русенски Лом в едноимения природен парк. На всяка от двете тераси има отделни сгради с бани, тоалетни и мивки. Местата в къмпинга са обозначени с красиви табелки и са в непосредствена близост до санитарните възли.


Къмпинг Кукери

От своя страна къмпинг Гардения е разположен амфитеатрално зад малък плаж между устието на р. Караагач и плаж Корал. Голяма част от територия на къмпинга е заета от места за стационарни каравани и има две зони за кемпери. Те са с твърда основа и изкуствена трева. Всички алеи в Гардения са асфалтирани.


Къмпинг Гардения

Третият в класирането - термален къмпинг Велинград изостава с едва една стотна от точката зад второто място. Къмпинг местата там са комбинация между твърда настилка и тревна площ. Алеите са широки и без проблем се маневрира с кемпер и автомобил с каравана.


Термален къмпинг Велинград


ТОП 10 на морски и вътрешни къмпинги в категория "Удобство на местата":
 

Морски Вътрешни
1. Гардения - 4,77 1. Алба - 4,78
2. Шкорпиловци - 4,57 2. Кукери - 4,77
3. АйлякЪ - 4,54 3. Велинград - 4,76
4. Морски мечти - 4,42 4. Емануил - 4,63
5. Якото място - 4,26 5. Оазис (Сливен) - 4,63
6. Зора - 4,20 6. Глемпинг Алианс - 4,61
7. Атлиман - 3,96 7. Старите борове - 4,60
8. Лагуна - 3,94 8. Велико Търново - 4,50
9. Малкият оазис - 3,92 9. Оазис (Зверино) - 4,20
10. Китен - 3,88 10. Къпиновски - 4,14

Подредбата на къмпингите в Топ 10 на морските и във вътрешността на страната в катеорията за удобство на местата като цяло е сходна с миналата година. Участниците са почти същите, но с разменени места. Изключение правят два нови морски къмпинга, които влизат в класацията - Морски мечти и Малкият оазис. И двата са на Северното Черноморие - в районите на Каварна и Шабла. Нов е и къмпинг Старите борове край Видин, който също влиза в 10-те най-добри къмпинги по този показател.


Къмпинг Алба

Гласувалите в анкетата са дали оценки само на къмпингите, които са посочили, че са посетили през 2022 година. Оценяването е на база точки, като гласувалите можеха да избират един отговор измежду пет: 1 - Много лошо, 2 - Лошо, 3 - Приемливо, 4 - Добро, 5 - Отлично. Финалната оценка на всеки къмпинг се определя на база средноаритметичната стойност на получените за него гласове. Максималната оценка е 5,00. Резултатите на къмпинги получили под 10 гласа във всяка от категориите са изключени. 

 

Camping.bg

Снимки: Веселин Вълев / Camping.bg, къмпинги Алба и Велинград

 

Следвайте  Camping.bg  в:

    

 

препоръчани новини

Супер луксозен кемпер MORELO с гараж за автомобил на Camping & Caravaning...

Супер луксозен кемпер MORELO с гараж за автомобил на Camping & Caravaning...

Германската премиум лукс марка кемпери MORELO за втора поредна година ще бъдат представени...

Стартираме предварителните поръчки на Къмпинг пътеводителя на България за...

Стартираме предварителните поръчки на Къмпинг пътеводителя на България за...

Къмпинг пътеводителят на България за 2023 г. е в печатницата и предстои да излезе до дни. Изданието за тази година е...