BestBGcamp: Кои са къмпингите с най-добра хигиена за 2022 г.

05.12.2022
BestBGcamp: Кои са къмпингите с най-добра хигиена за 2022 г.

За осми път се проведе BestBGcamp - годишната класация на къмпингите в България. Проучването се организира от Camping.bg със съдействието на маркетингова агенция Маркет Линкс и верига магазини SportDepot

Тази година в анкетата гласуваха рекордните 1337 души. Техните гласове определиха печелившите български къмпинги в осем отделни категории на класацията BestBGcamp.

 

Категория "Хигиена"

В тази категория се оценяват удобството и хигиената на санитарните възли и зоните за миене. 
 

Победителите за 2022 година са:

1 място: къмпинг Кукери - 4,93 т.
2 място: термален къмпинг 
Велинград - 4,87
3 място: къмпинг Старите борове - 4,83


В едва втория си сезон на работа, и след като миналата година спечели приза на Camping.bg "Най-добър нов къмпинг", Кукери получава оценка за хигиената си на крачка от перфектност. Въпреки малката си площ и ограничен брой къмпинг места гостите на Кукери разполагат с цели две санитарни сгради, всяка от тях с бани, тоалетни и умивалници.

Вторият в класирането - термален къмпинг Велинград още от откриването си в края на 2019 г. поддържа висок стандарт за хигиена на санитарните възли и изобщо на територията на целия къмпинг. Затова до голяма степен очаквано получава много високи оценки.

Приятната изненада в тази категория е малък къмпинг намиращ се сред красива природа, на територията на хижа, недалеч от Видин - Старите борове. Гостите на къмпинга разполагат с чисто нов санитарен възел, който е отделен от основната сграда и е в удобна близост до терасираните и сепарирани места.


Къмпинг Старите борове


ТОП 10 на морски и вътрешни къмпинги в категория "Хигиена":
 

Морски Вътрешни
1. Шкорпиловци - 4,73 1. Кукери - 4,93
2. Гардения - 4,68 2. Велинград - 4,87
3. Зора - 4,58 3. Старите борове - 4,83
4. АйлякЪ - 4,45 4. Емануил - 4,73
5. Морски мечти - 4,42 5. Глемпинг Алианс - 4,69
6. Якото място - 4,29 6. Оазис (Сливен) - 4,63
7. Лагуна - 4,09 7. Алба - 4,62
8. Атлиман - 3,96 8. Велико Търново - 4,60
9. Китен - 3,96 9. Кромидово - 4,33
10. Малкият оазис - 3,92 10. Оазис (Зверино) - 4,20

Къмпинг Шкорпиловци спечели отличието "Любим морски къмпинг" за 2022 г. и челното му място в тази категория потвърждава важността на хигиената за избор на място за почивка. Резултатът му обаче го изравнява с четвъртия от вътрешните къмпинги. Това ясно показва и разликите в оценките на къмпингите от гледна точка на локацията им. Тези във вътрешността на страната като цяло получават по-голямо одобрение за хигиената си, отколкото морските. Така например, само около 1/3 от морските къмпинги получават оценки от 3 до 5 т. ("приемлива", "добра" и "отлична" хигиена), т.е. нямат нито един отрицателен глас "много лоша" или "лоша", докато само положителни оценки получават над половината от вътрешните. Обяснение би могло да се търси във факта, че по морето сезонът е кратък и много динамичен в рамките на около 30-на дни, когато се струпват най-много хора. При къмпингите във вътрешността на страната сезонът е по-дълъг, а потокът от туристи е обикновено висок основно през уикендите. 


Къмпинг Кукери

Гласувалите в анкетата са дали оценки само на къмпингите, които са посочили, че са посетили през 2022 година. Оценяването е на база точки, като гласувалите можеха да избират един отговор измежду пет: 1 - Много лошо, 2 - Лошо, 3 - Приемливо, 4 - Добро, 5 - Отлично. Финалната оценка на всеки къмпинг се определя на база средноаритметичната стойност на получените за него гласове. Максималната оценка е 5,00. Резултатите на къмпинги получили под 10 гласа във всяка от категориите са изключени. 

 

Camping.bg

Снимки: Веселин Вълев / Camping.bg и къмпинг Кукери

 

Следвайте  Camping.bg  в:

    

 

препоръчани новини

Термален къмпинг Велинград ще краси корицата на Къмпинг пътеводителя на...

Термален къмпинг Велинград ще краси корицата на Къмпинг пътеводителя на...

Представяме ви корицата на новия Къмпинг пътеводител на България за 2023 година. На нея е Термален къмпинг...

Търси се парцел за проектиране на нов къмпинг

Търси се парцел за проектиране на нов къмпинг

Четвъртото издание на конкурса за студентски проекти за изграждане на къмпинг стартира с избор на терен. В...