Ползите за децата от почивка на къмпинг

"Защо да заведа децата на къмпинг, като на хотел е толкова по-удобно - имам удобно легло, гардероб, а най-важното от всичко - баня, която мога да ползвам по всяко време. Има и ресторант. На къмпинг нито ти е удобно да спиш, нито имаш къде да си подредиш целия багаж, а какво се случва, ако детето трябва да бъде изкъпано или да отиде до тоалетната? Пълен ужас - обща баня! Кой знае каква е хигиената там?! А децата толкова много се цапат през лятото! А буболечките? Ако го нахапе нещо? А храненето?" - такива обикновено са разсъжденията на родителите, които никога не са били на къмпинг и страшно много се притесняват да опитат за първи път, особено с децата.

Случвало се е обаче да убедим родители да се престрашат поне за 1-2 нощувки. И после като ги попитаме: "Е, как беше?", обичайният отговор е: "Няма такъв рай! Седя си пред палатката/караваната, вечерям си, детето си играе, като се стъмни се прибира и си ляга, а аз продължавам да си вечерям, без да бързам, без да сме търсили място къде да седнем, без да чакаме сервитьори и да сме се съобразявали със стотици души, без да плащаме сметки и да бързаме да се прибираме, за да сме под график с вечерното къпане, лягане, заспиване, ставане... И детето ми е щастливо, че е свободно по цял ден и най-важното - по цял ден сме навън на свеж въздух. Няма стрес".  Престрашилите се родители в последствие обикновено не споменават нито дума за това вярно ли общите бани бяха ужас, вярно ли, че е неудобно да си подредиш багажа и вярно ли, че имаше буболечки и детето остана нахапано. Да, защото винаги може да попаднеш на хотелска стая с неприятна баня, гардеробът да мирише на плесени, а в леглото да имаш дървеници или ако не това - то комарите и осите са и на къмпинг, и на хотел.

И ако все още не сме ви убедили, че това лято е крайно време да заведете децата си на къмпинг, споделяме ви още 12 причини, които в началото на пролетта споделихме и с блога Деца на планина. Ако ли пък сте заклети къмпингари, със сигурност ще откриете още някоя друга полза, за която не сте се сетили досега.

1. Почивката сред природата рестартира биологичния часовник на организма
Децата ви ще се будят самички, когато слънцето изгрее и птичките започнат да чуруликат. Вие ще се будите заедно с тях наспани. На обяд те ще си легнат самички в хамака на сянка да си почиват, докато вие четете книжка, просто защото ще им е много топло, ще са изморени и няма да им се играе. А вечерта, след като са се натичали на воля с познати и непознати приятели, ще поискат сами да се пъхнат в топлия спален чувал, защото ще им е станало леко хладно. Естествено, те са деца и няма как да лъжем, че ще пропуснете напълно вечерното суетене покрай къпането и лягането. Но истината е, че за разлика от вкъщи, на къмпинг те ще заспят без пазарлъци и кандардисвания по часове. Спят спокойно цяла нощ, а на сутринта се будят с усмивка, гладни и пълни с ентусиазъм за игра.


Снимка: Camping.bg

2. Почивката сред природата е естествено движение за децата
Едно дете, колкото и да е палаво и подвижно, никога не може да извърши същото количество движение със същата ефективност на закрито, както на открито. Всъщност, стоейки ежедневно на градина или училище, и след това вкъщи, децата ни са страшно обездвижени. Движението е здраве и е добре поне по време на почивката да бъде наваксано. А ако отново е на закрито, в хотел, това ще се случи по-трудно. Бидейки в естествена природна среда, на свобода, детето ви ще си набави необходимото движение от самосебе си. Без да трябва да го извеждате специално навън. Просто ще се движи, защото то така иска.


Снимка: Camping.bg, къмпинг Къпиновски манастир

3. Почивката сред природата подобрява апетита и обмена на веществата в детския организъм.
Едва ли има човек, който би се осъмнил в твърдението, че когато сме на открито по цял ден и се движим, ще огладнеем много повече, отколкото ако сме по цял ден пред телевизора и лежим. Свежият въздух и движението подобряват кръвообращението, а оттам се подобряват и апетитът, и метаболизмът. Къмпингуването е чудесен лек за злоядите деца. А пък прекалено ящните нека си ядат на воля - движат се и изразходват всичко.

4. На къмпинг децата се учат на по-добра хигиена
Нима? Да, така е! – защото всяка хапка, която падне на земята, става видно мръсна; защото, когато не си измиеш ръцете преди хранене, те са видно мръсни; защото, ако влезеш вкъщи с обувки, т.е. в палатката или караваната, тя става видно мръсна. Само трябва да им обърнете внимание – виж какво има на сиренцето, което изпусна; виж си ръцете; виж следите, които остави след себе си, като не си свали обувките. И децата самички започват да се сещат, че може би не е много добре да ядем неща, паднали на земята, че е добре да мием ръцете преди хранене, че е добре да не влизаме вкъщи с обувки и да се преобличаме. Виждат напрактика как се налепват бактериите по вещите и започват да си изграждат хигиенни навици. Важно е обаче да им обърнем внимание и да обясним, че дори и да не се виждат, бактериите ги има. И после да пренесем вкъщи създадения в къмпинга навик.

5. На къмпинг децата се учат да разполагат само с наличните ресурси. А това подобрява креативността и адаптивността им.
Съвременните ни деца са презадоволени. Те имат всичко, което поискат. Дори и да сте от по-ограничаващите родители, които се стремят да не разглезят детето, самият факт, че имате бърз и лесен достъп до ресурсите на града, оказва достатъчно влияние върху задоволеността. 

Но на къмпинг не е същото. Там едва ли детето ви ще получи на секундата нова порция от изразходван ресурс или ресурс, който нямате под ръка. Вероятно ще има малко тръшкане и недоволство. Но детето постепенно ще се приспособи. Защото там има разнообразие от други неща, които не може да открие в града, а вие просто трябва да насочите вниманието му към тях. Например, „щом сме забравили “Не се сърди човече”-то вкъщи, нека да си начертаем дъска с тебешир на алеята, а пионките ни да са камъчета“. Дайте идеята, а после оставете детската креативност да работи. Ето, че така постигаме и подобряване на адаптивността и приспособяване само към наличните ресурси. 

6. Естествената среда учи децата сами да разпознават опасностите и заплахите.
В ежедневието сме в стрес. Мислим за 13524 неща, бързаме. Нямаме време да обясним на детето защо дадено нещо е опасност и директно го предпазваме. По този начин изземваме функциите на инстинкта му за самосъхранение и той изпада в дълбока кома. После, детето не може да се защитава само. Просто не знае как. Ако отидете на почивка в курорт, отново ще сте онези дуднещи и предпазващи родители, които сте в града, защото ще сте в градска среда - със сгради, улици, коли, с много трафик и всички градски опасности.

На къмпинг нямаме градски стрес, не бързаме, не мислим за онези 13524 неща, спокойни сме, сядаме си под тентата пред палатката и наблюдаваме от разстояние за безопасността. Децата най-често си играят максимум на 15-20 м. от нас и няма къде другаде да отидат. Инстинктът постепенно се събужда от дълбоката кома, защото детето е самостоятелно и никой не го предпазва. Организмът му започва да се сеща, че е нужно да се пази сам. При някои деца, в зависимост от това колко са палави, смели и авантюристични, инстинкът за самосъхранение се задейства на по-високо ниво на опасност, при други деца, ако са по-страхливи, действа постоянно. Важно е да познавате добре детето си и да знаете кога е време да станете от под тентата и да проверите дали всичко е наред.


Снимка: Camping.bg, къмпинг Къпиновски манастир

7. Сред природата децата наблюдават животните в естествената им среда
Знаете ли, че къмпинг Къпиновски манастир си има талисман магаре? По цял ден се разхожда покрай футболното игрище на воля и реве от кеф (вързано е, не се плашете). А децата умират от още по-голям кеф да наблюдават "магариите" му. На къмпинг Емануил пък може да си наловите риба директно от пред палатката и да я приготвите заедно с децата. От тази година там има и пауни. А в къмпинг Велико Търново, наслаждавайки се на прекрасната панорамна гледка, може да наблюдавате в далечината как овчарят подкарва стадото си.  Има и четвърти, пети, шести къмпинг около които има чайки, гларуси и делфини - например Ботуша в Балчик, Зора в Обзор, Шкорпиловци, Иракли, Градина и Офшор кемп на плаж Градина. Признайте, че на курорт ще ви е по-трудно да сте близо до подобна среда. А защо е нужно ли? За да скрои детето ви по-широко и да му даде по-добър светоглед.

8. На къмпинг децата придобиват нови умения
Свободата развива детското въображение, природата кара децата да се отпуснат от стандартната рамката и да експериментират, да откриват нови неща, да откриват себе си.

На къмпинг децата ви ще придобият куп нови умения и ще се обогатят:

  • ще се научат как се изгражда и устройва „дом“, как се създава уют. Пъхането на рейките в платнището подобрява фината моторика, разполагането на лагера подобрява пространственото мислене, нареждането на всички вещи учи да сортират, да подреждат, да създават ред. Това са неща, за които вкъщи нямате време и желание. А на къмпинг е лесно и интересно. Просто ги приобщете във всички тези дейности, а не ги оставяйте да бъдат безучастни.
  • Ще осъзнаят колко е ценно да имаш приготвена храна и колко сложен всъщност е процесът от набавянето на храната до слагането ѝ в чинията. По-големите ще наловят риба, ще се помъчат да напалят огън с татковците си или да издялкат пръчки за шишчета. По-малките ще гледат мама как реже салатка и ще бъркат в купата да си крадат краставички.

Всички тези дейности отново дават безценен опит на децата, като оформят светогледа им.


Снимка: Camping.bg

9. На къмпинг децата завръзват нови приятелства
Днес нашите деца нямат шанса да играят сами на двора, по улиците и пред блока без надзор, както беше в нашето детство. С това става и много по-трудно да завъжеш истински приятелства, които не се ограничават само до училищните. Но на къмпинг това не е така. Децата обикновено тичат на видимо разстояние от погледа на родителите, докато те си почиват на верандата, под тентата или приготвят вечерята. Не е необходимо да извеждате детето навън специално, за да играе, оставяйки други ангажименти на заден план. На къмпинг просто съчетавате ангажиментите с играта. А децата, колкото повече време прекарват заедно, толкова по-дълбоки приятелства завръзват.


Снимка: Camping.bg, къмпинг Къпиновски манастир

10. На къмпинг децата се учат да пазят и обичат природата
Превръщайки открито място сред природата в своя дом, който искаш да е уютен, чист и подреден, се учиш да се грижиш цялостно за нея, така както го правиш за близките ти, за дома ти. Природата дава енергия, дава свобода, и инстинктивно се заражда съзнанието да я пазим, за да продължи тя да ни носи блага.


Снимка: Camping.bg: Децата на БАКК правят пролетно почистване в района на къмпинг Къпиновски манастир

11. На къмпинг децата са далече от екраните
На къмпинг забравяме за телефоните, за камерите, и си почиваме. А най-удобно е да ти падне батерията и да няма къде да я заредиш. Умът се разтоварва от бързите кадри, очите – от ярките цветове и лъчения. Виждаме само естествени цветове и естествената скорост на света.

След почивка на къмпинг децата са много по-спокойни, уверени, уравновесени и помъдрели. След всяка следваща почивка са все по-добри и по-пораснали.

12. На къмпинг имаме пълноценно време заедно
Градското ежедневие и ангажименти често ни възпрепятстват да имаме пълноценно време със семейството. Периодът на семейна ваканция е времето, в което родителите наваксват с вниманието към детето. На къмпинг обаче семейните дейности са много по-сплотяващи семейството, защото изграждате свой дом заедно.

Пристигате, заедно разполагате лагера, после заедно приготвяте обяд и вечеря, дори лягате заедно. Естествено, че разпалването на огъня, духането до припадък и въртенето на шишчето са мега забавни за децата, а вие сте радостни, че те са съпричастни към вашите задължения да сготвите и да прекарате време заедно.


Снимка: събор на БАКК на къмпинг Къпиновски манастир

На следващата сутрин ще станете рано и ще посрещнете заедно изгрева. После ще си направите една хубава разходка. Следобед ще се погушкате в хамака, привечер ще поиграете федърбал, а вечер, когато легнете, ще слушате щурците, ще гледате падащи звезди и ще си разказвате интересни истории.

Убедихме ли ви? Ако искате да почерпите повече от личния ни опит, вижте конкретни примери в статията ни споделена за Деца на планина.

 

Автор: Цветомира Цоцова
Къмпинг БГ

Заглавна снимка: Къмпинг БГ

 

Следвайте ни в: