10 неща, които ще направят преживяването на къмпинг по-приятно

Всеки, който е събирал багаж за къмпинг и/или пътешествие с кемпер или каравана, знае че е добре да подготви и изпълни дълъг списък с всичко необходимо, което да вземе със себе си. Списъците са полезни при планиране на пътувания и изпълнението им благоприятства преживяването. Възможно е в списъка да включим неща, които ако забравим няма да са от съществено значение за нас, но попаднат ли в багажа ни гарантирано дните и нощите в къмпинга ще бъдат по-приятни. Надявам се да ви бъда полезна, споделяйки какво от тези неща влиза в моя списък:

1. Свещи 
Винаги нося, дори и когато отивам на хижа в планината. Запалването на свещ по време на вечеря у дома е ритуал, който създава уют и носи светлина. Запалването на свещ в къмпинга под открито небе прави нощта вълшебна и те кара да се чувстваш толкова уютно, колкото у дома.


 

2. Покривка за маса или мушама 
Разполагам и с двете в багажа (не заемат много място). Използвам едното или другото в зависимост от настроението и условията. Разбира се, мушамата е по-практична за къмпинг, защото се почиства по-лесно. Но какъв разкош е, когато мога да си позволя да застеля къмпинг масата с покривка …


3. Държачи/Щипки за покривка за маса
Улесняват живота, особено когато подухне  ветрецът. А какво по-хубаво от това, когато са тематични за мястото на което съм!?


 

4. Лампи - соларни или на батерии
Никога не са излишни. За мен тук важи максимата на Мечо Пух – „Колкото повече, толкова повече.“ Лампите придават допълнително индивидуалност на лагера в къмпинга. А и помагат да разпознаеш палатката, кемпера или караваната си в тъмнината.


 

5. Щипки
Спестяват ми ставанията от стола/шезлонга, за да гоня някоя хавлия, тениска, шал, шапка или бански, когато духне вятър от морето към брега или в гората. Нито тежат, нито заемат много място, така че съм ги подредила в торбичка и винаги са ми под ръка при необходимост.


 

6. Хамак
Хамакът е личното ми кресло сред природата. В него намирам нужното ми уединение или време в компанията на книгата, която чета или слушам. Голямо предимство на хамака, както и на всичко изброено по-горе е, че е компактен и лесен за прибиране. А как ви звучи комбинацията от хамак, добра книга и следобеден коктейл!?


 

7. Външна постелка
Размерът й зависи от това дали сте на къмпинг на палатка, с кемпер или каравана и от вашите предпочитания, разбира се. Във всички случай външната постелка е нещо, което ще направи престоят ви по-приятен и по-чист Пред палатката може да е по-голяма и ще намали праха, клонките, листата или пясъка, които ще внасяте в нея при влизане/излизане. Пред кемпера или караваната може да си позволите да поставите постелка, като пред входната врата у дома и отново тя ще помогне да запазите помещенията по-чисти.


 

8. Бинокъл
За мен е задължителен почти навсякъде. Разполагам с два – по-голям и по-малък размер. Винаги влиза в употреба – при наблюдение на птици или далечни обекти в морето, например.


 

9. Табла/карти/настолна игра
Времето прекарано в игри е винаги приятно и полезно. Намирам място и за тях в багажа. Не че не може да се импровизира и ако си по-сръчен може да си направиш някои от настолните игри с подръчни материали в лагера, но все пак е добре да сме подготвени.
 

Следвайте  Camping.bg  в:

    

10. Книга
Задължително, поне за мен. Като си спомня как съм носила книга дори в раницата за двудневен преход. А днес е още по-лесно. Понякога разнасям електронния четец. Днес дори предпочитам да слушам книга на телефона си. Необходима ми е само допълнителна батерия за телефона или място, на което да го зареждаме при нужда.


 

Сигурна съм, че много от нещата в моя списък присъстват и във вашите. Или не. Добре е да го ревизираме от време на време, добавяйки, изключвайки или замествайки едно с друго в него. Така разнообразяваме пътешествието си, престоя си на къмпинг и правим преживяването по-приятно и по-комфортно за нас и приятелите ни.

 

Мариана Вълчева
Camping.bg

Снимки: Мариана Вълчева, Веселин Вълев