Девет книги за лятната почивка

Лято е. Най-често го описваме с думите - слънце, светлина, море, природа, планина, къмпинг, семейство, приятели, хоби… През трите топли месеца на годината има време за всичко. Дните са дълги. Имаме повече енергия за занимания на открито.

Обожавам четенето, напоследък и слушането, на книги. Чета, докато пътувам, у дома, в планинската хижа, пред палатката в къмпинга или на хамака, на плажа под чадъра, на терасата. Не са редки случаите да чета и докато похапвам. Знам, последното не е полезно, но го правя. Ако и вие обичате книгата – на хартия, електронна или в аудио вариант съм сигурна, че тя ще бъде с вас през ваканцията ви. Затова бързам да споделя девет любими книги, които може да вземете с вас през почивните дни и да се насладите на историите, разказани в тях. Ако сте се докосвали вече до избраните заглавия, то може да си ги припомните, защото мъдростта събрана в тези страници е вечна.

Постарала съм се предложенията да са от различни жанрове, за да може всеки да намери неговата книга за плажа, за хамака под прохладната сянка на дърветата в къмпинга или за поляната пред хижата. 

Да започваме …

„Изкуството на победата“ от Фил Найт – силна автобиографична книга на създателя на NIKE. Искрен разказ за трудното начало, огромното желание, съпътствано от вяра и доказателството, че когато си повярваш, ще ти повярват и последват в това, което обичаш да правиш. Книга, която се чете с лекота и въпреки големия ѝ обем неусетно се стига до края ѝ. Заслужава времето, което си ѝ посветил, дори и от лятната си ваканция.

„Алексис Зорбас“ от Никос Казандзакис - безспорна класика, която заслужава да бъде препрочитана. Мъдростта събрана в нея е огромна. Историята на гърка напомня, че изпитанията са безценни дарове на живота. Те са нашата проверка ще надмогнем ли трудностите или ще ни огънат. А, последните никога не са самоцелни. Носят поуки за нашето развитие. Напомня и за благодарността. Какво по-хубаво от това да четеш за истории, разказани край морето на брега на морето.

„Хавра“ от Захари Карабашлиев – да добавим и българско заглавие към списъка. Отново история, която се развива край морето – във Варна и покрайнините на града. Веднъж отворите ли романа с име на земя, която се среща само в някои райони в страната, няма да искате да го оставите настрана. Ще завладее ума ви, ще ви разчувства и ще ви накара да съпреживявате историите на Никола. Направете си този подарък от над 680 страници по време на престоя в къмпинга, за да му се насладите пълноценно.

„Последна любов“ от Уилям Уортън – една от любимите ми книги. Четиво за жени – да предупредя в самото начало, за да няма разочаровани. Попаднах на него след като прочетох „Пилето“ и до днес се колебая кой от двата романа харесвам повече. Бих добавила още от Уортън – „Илюзии“ и „Франки Фърбо“. В „Последна любов“ действието се развива в красивия Париж. Роман за огромните заложби и възможности на човешката природа. Роман, който доказва, че няма невъзможни неща, ако има желание, постоянство и любов.

„Пасиансът на архангелите“ от Мария Лалева – още едно заглавие от български автор и отново по-специално за женската аудитория. Книга, която или ще ви грабне още в самото начало или не. Трябва „маята“ предварително да се е захванала във вас, за да ви хареса и да я разберете. Не вярвате ли във Висшата природна сила, в любовта, която е навсякъде, а не само проявена в мъж – жена, в съществуването на светлината и тъмнината, е по-добре да не посягате към нея.

„Ние срещу всички“ от Фредерик Бакман – продължението на „Бьорнстад“. В случай, че не сте чели този великолепен роман на Бакман, започнете веднага и след това, ако ви хареса посегнете към двете му продължения. Майстор е Бакман, защото умело успява едновременно да разсмива и разплаква с романите си. Няма да спойлвам. Целта на тази статия е само, ако мога да бъда полезна, споделяйки няколко приятни и леки четива за свободното време. Затова няма да ви разкрия за какво се разказва в романите на шведския писател, за да не ви развалям удоволствието от тях.

„За кого се сещаш, когато се сещаш за някого“ от Константин Трендафилов – време е за поезия. И защо тя да не дойде от Папи Ханс. За кого се сещате, докато четете тези редове? Обадете се на този, който е в мислите ви. Пишете му. Каквото и да се случи след този разговор ще бъде по-добре от преди. Силата на живота е в простите неща, а кратките стихове в тази малка книжка са много силни и пълни с живот.

„Манюня“ от Нарине Абгарян – обожавам да чета Абгарян и не можех да си позволя да я пропусна. Тук ще си позволя да цитирам началото от анотацията към книгата – „Книга с дъх на лято, на детство, на сладко от кайсии, на безгрижни невинни дни.“ Какво повече да искаш от един роман, на който си решил да посветиш дните от лятната си почивка. Вкусете го, насладете му се, смейте се с глас, захранете с него душата си, върнете се в детството си.

„Ние с Коко – Крикор Азарян отблизо“ от Валентина Радинска – любопитството ми към твореца, чийто думи са се запечатали в паметта ми – „Чудото върви след вярата“, ме доведе до тази книга. Много лична, топла, любовна и съкровена. Докато се „движиш“ по страниците ѝ сякаш надникваш в личния живот на Азарян и Радинска, допуснат си и от двамата в него с много финес и в същото време в дълбочина. Чувствам я като изповед и я смятам за много ценна.

Грабвайте книга, дори и да не е от този списък, събирайте багажа и поемайте натам, където сте избрали да почивате. Споделете тези дни с хората, които обичате и ги посветете на любимото ви хоби. В края на лятото бъде по-мъдри, пълни с енергия и сили за пъстрата есен и бялата зима.

 

Мариана Вълчева
Camping.bg

Снимки: Мариана Вълчева

 

Следвайте  Camping.bg  в: