Tesla Model X бие Mercedes-Benz EQC и Audi e-tron в тест за теглене на каравана

Все още много хора смятат, че каравана не може да бъде теглена от електрически автомобил. Но още през 2015 г. Tesla Model X беше първият такъв автомобил с капацитет за теглене 2267 кг. Оттогава на пазара се появиха още няколко електрически SUV, като Mercedes-Benz EQC (1800 кг) и Audi e-tron (1800 кг).

Този тип автомобили са особено популярни в Норвегия, което кара Норвежката асоциация за електрически автомобили да постави Tesla Model X, Mercedes-Benz EQC и Audi e-tron в интересен тест с теглене на идентична каравана с тегло 1160 кг. През трите дни на провеждането на теста електрическите SUV-та са изминали 1381 километра. И за да бъде тестът още по-точен и обективен асоциацията е ползвала трима шофьори с опит в управлението на електрически превозни средства, които са се сменяли зад воланите на трите автомобила.

Резултатите от теста показват, че Tesla Model X е доста по-енергийно ефективен от другите два конкурента, с и без каравана.

Консумация на енергия при трите модела:

Модел
Wh/km с каравана
Wh/km без каравана
Tesla Model X Long Range (100D)
279 Wh
153 Wh
Mercedes-Benz EQC 400
306 Wh
163 Wh
Audi e-tron 55
353 Wh
185 Wh

Mercedes-Benz EQC изразходва около 10% повече енергия от Tesla-та при пътуване на една и съща дистинация, теглейки една и съща каравана. Очаквано, Audi e-tron, което не се слави с висока енергийна ефективност, остава на последното трето място в този тест, с около 27% повече изразходвана енергия в сравнение с Model X.

Възможността за регенериране на електрическа енергия при използване на спирачките се е оказало много полезно при шофиране по хълмистите фиорди. Това важи и за трите превозни средства.

Норвежката асоциация за електрически автомобили заключава, че и трите електрически автомобила са подходящи за теглене на каравана, но Model X е с най-добри показатели по отношение на пробег и ефективност. При предимно равен терен Tesla-та може да изминеоколо 320-330 км. с един заряд, теглейки каравана, докато Мерцедесът и Аудито - около 260-270 км. Американският автомобил е обаче и с малко по-висока цена.

 

И официалното видео на норвежците:

 

Подробна информация за теста и технически данни може да видите в официалния сайт на Норвежката асоциация за електрически автомобили ТУК

 

Веселин Вълев
Camping.bg

Снимки: Elbil.no