Camping.bg отговаря на кмета на Царево

В интервю за Радио "Фокус" от 11.08.2023 г. по темата за караваните на къмпинг "Якото място" кметът на Царево Георги Лапчев набеди Camping.bg в едва ли не заговор и подривна дейност спрямо регулацията на къмпинг туризма и законността. Точните му думи бяха: "Хайде, познайте кой е против тази Наредба? Ето тези хора, които са говорили преди малко, които Къмпинг БГ и не знам си какви такива сайтове, всъщност те се подвизават в тях." И допълнението: "може и да греша, извинявам се предварително, ако това не е така. Но тези хора твърдят, че Наредба не бива да има."

В тази връзка, основателят и управител на Camping.bg Веселин Вълев отговоря на кмета на Царево с открито писмо:
 

Уважаеми г-н Лапчев,

Да, грешите! И грешите, защото очевидно дори не познавате бранша и хората, които работят в него и го развиват. Ласкае ме фактът, че сте запомнили само Camping.bg като име, което означава, че добре си вършим работата. Но за Ваше сведение, ние сме независима медия и единствен промоутър на българския къмпинг туризъм в страната и Европа, партньор на Министерство на туризма. Като медия, ежедневно полагаме усилия обективно да отразяваме всичко важно от сферата на къмпинга и караванинга в България, Европа и по света. От основаването си през 2015 г. до сега Camping.bg успя да изгради авторитет, благодарение на който национални медии, като БНР, БТВ, Нова ТВ, Капитал, Bgtourism.bg и др. ни цитират. Аудиторията ни може да потвърди, че не си позволяваме да заемаме страна, да изказваме мнения и да критикуваме който и да било. Лесно може да проверите дали това е вярно в новинарската част на сайта ни: https://camping.bg/news.html. В интерес на истината, дори се въздържахме да отразим скандала, който предизвикахте с акциите си по къмпинги в разгара на сезона. И знаете ли защо го направихме? За да не навредим на къмпинг туризма ни и конкретно на Черноморските къмпинги. Нещо, което очевидно не изглежда да Ви притеснява.

На срещата в Народното събрание през юли, за която споменавате в интервюто си и на която се дискутираха проблемите на къмпинг туризма по морето, аз представлявах Camping.bg и дори стоях през един стол от Вас. Не взех думата да се изкажа, защото имаше достатъчно мнения от знайни и незнайни експерти по темата за къмпинг туризма - инженери, лесничеи, еколози, биолози и т.н. Самият аз съм юрист и като такъв държа на реда и законността. Както по-горе вече споменах, Camping.bg не заема позиции, не заговорничи и не е против въпросната наредба и изобщо против каквото и да било. Но ние сме "ЗА" законността и именно затова помагахме на Министерство на туризма през 2020 г. при подготовката на новата Наредба за категоризацията на туристическите обекти, в частта й за къмпингите. Иначе, основната ни дейност е да информираме любителите на този вид туризъм, да промотираме българските къмпинги, включително и тези от Вашата община, у нас и в Европа, както и да организираме събития свързани с къмпинга и караванинга в страната. Нищо повече.

В интервюто си твърдите, че Царево има най-голям опит в къмпинг туризма още от времената, когато се казваше Мичурин. Сигурно сте прав. Но надявам се не вярвате, че къмпинг туризмът започва и свършва с Царево. Напротив. В страната ни към днешна дата има над 170 места предлагащи къмпинг настаняване. Това е около два пъти повече от времената на късния Мичурин. От тези 170, едва 10-на са на територията на Вашата община, т.е. имате дял от около 6%.

Къмпинг туризмът в България се развива динамично. Но за огромно съжаление вълната на това развитие, с малки изключения, все още не е стигнала до Община Царево. Десетки нови къмпинги се откриват всяка година в цялата страна. Така, най-южната част от Черноморието ни ще има все по-малък дял в този вид туризъм и съответно все по-малка тежест и значение за него. И ако наистина милеете за къмпинг туризма, както декларирахте на въпросната среща в Народното събрание, то, позволявам си да Ви дам един съвет - още от утре трябва да започнете работа, за да обърнете тенденцията.

С уважение,
Веселин Вълев
Основател и управител на Camping.bg

Заглавна снимка: Веселин Вълев на щанда на Camping.bg на изложението Caravana в Leeuwarden (Нидерландия), януари 2020 г.

 

Следвайте  Camping.bg  в: