Caravan Salon 2022 - изборът на превозни средства за отдих е по-голям от всякога

Caravan Salon затвърждава позицията си на водещо търговско изложение за караванинг сектора. От 27 август до 4 септември 2022 г. 736 изложители ще представят кемпери, каравани и кемперванове в огромно разнообразие от ценови диапазони в 16 зали и на открито. „Caravan Salon е водещото търговско изложение за сектора. В Дюселдорф покриваме пазара почти изцяло. Посетителите няма да намерят толкова богат избор от марки, модели и оформления на нито един друг панаир за свободното време. Тази година отново ще видим многобройни премиери – спектърът от изложени превозни средства варира от сгъваеми каравани и семейни превозни средства до луксозни кемпери“, казва проджект мениджъра на изложението Щефан Кошке.

Постоянно растящото търсене на каравани и кемпери накара много производители да разширят продуктовото си портфолио. За новите модели на пазара има все повече варианти за вътрешни разпределия и опции за конфигурация.

"Тези разработки облагодетелстват клиентите", обяснява Даниел Онговинарсо, генерален мениджър на Caravaning Industrie Verband e. V. (CIVD): „Караванингът означава индивидуалност. Кемперите и караваните се адаптират към плановете и нуждите на почиващите, не обратното. Ето защо нашата индустрия предлага на непрекъснато растящата общност на феновете на караванинга невиждано досега продуктово разнообразие и множество дизайнерски опции. Никъде другаде това не може да се види толкова ясно, колкото на Caravan Salon.“


Богат избор от базови превозни средства

Тъй като търсенето на ваканционни превозни средства нараства от години, все повече и повече марки навлизат на пазара за базови превозни средства. Изборът на шасита става все по-богат и разработчиците могат да избират измежду Fiat Ducato (лидер на пазара досега), Citroën, Peugeot, Ford, Iveco, MAN, Mercedes, Renault и Volkswagen. „По-широката гама от шасита предлага не само повече възможности за клиентите, но също така предоставя на производителите допълнителна свобода за дизайн“, казва Даниел Онговинарсо.


Трендът на компактните кемпери продължава

Независимо дали става дума за пълно или полуинтегрирани кемпери, алковни или кемперванове: търсенето на всички видове ваканционни МПС е рекордно високо. Кемпервановете обаче имат особен принос, бидейки най-бързо развиващият се сегмент. Всеки втори нов дом на колела вече е кемперван. Това, което клиентите оценяват високо при по-компактните превозни средства, е, че те са по-лесни за управление и също така са подходящи за ежедневна употреба. Статистиката показва специален ефект, причинен от нарушените вериги на доставки: поради недостига на шасита за превозни средства за класическите типове кемпери, ултракомпактните модели сред кемперите (тези без мокро помещение) в момента доминират при новите регистрации.
 
Иновативни олекотени конструктивни решения

Многото налични популярни характеристики на автомобила допринасят за увеличаване на теглото на превозното средство. Освен това, дори базовите модели кемпери стават все по-тежки и по-тежки поради законови, важни за безопасността разпоредби. В същото време водачите, притежаващи свидетелство за управление на МПС категория "В" имат право да управляват само превозни средства с максимално тегло до 3,5 тона. Същото допустимо общо тегло важи за комбинациите лек автомобил + каравана. Така че целта на всички производители е да стоят под тази граница на тегло. За да поддържат караваните и кемперите леки, въпреки многото им допълнителни екстри, на производителите се налага постоянно да намират и прилагат нови инженерни решения във ваканционните превозни средства. Ето защо CIVD, като част от европейска организация ECF в Брюксел се застъпва за повишаване на допустимото общо тегло разрешено за категория "В" до 4,25 тона.


Интериорен дизайн: още по-удобен, променлив и устойчив

Все по-взискателните клиенти очакват повече комфорт и екстри и в интериора на превозните средства. Той трябва да е модерен, светъл и висококачествен. Тук производителите търсят баланса между високите технологии и екологичността. Все повече и повече рециклирани и рециклируеми материали се използват в тапицериите, например. Също така, по-гъвкавите вътрешни разпределения и адаптивните интериорни концепции са в подем. Легла с регулируема височина, сгъваеми компоненти в банята или трансформируеми седалки правят още по-ефективно използване на наличното пространство и осигуряват допълнително място. Контролът на бордовото оборудване чрез смартфон отдавна е индустриален стандарт. Отоплението и климатизацията могат да се контролират от дистанция.

 

Веселин Вълев
Camping.bg

Източник и снимка: Caravan Salon

 

Следвайте  Camping.bg  в: