CMT: Желанието за пътуване по-силно от всякога

21.01.2019
CMT: Желанието за пътуване по-силно от всякога

Приключи 51-то издание на най-голямото в света публично търговско изложение за къмпинг и туризъм - CMT - Die Uraubsmesse. Една година след юбилея си то отново отбеляза рекордни числа: 260 000 посетители и 2207 изложители.

Заглавна снимка: напливът на входа през първия ден на изложението.

"Повече от четвърт милион посетители - това е чудесен резултат!" - радва се Роланд Блайнрот, изпълнителен директор на панаирната палата в Щутгарт. "С него СМТ затвърждава позицията си на най-голямото в света търговско изложение за отдих и туризъм. Изложбените зали бяха перфектно запълнени. Новите ни идеи за развитие на изложението проработиха идеално и посетителите останаха впечатлени. Допълнителните изложения, които направихме тази година, за велосипедни и пешеходни турове, за голф и уелнес екскурзии и за круизи и корабни екскурзии привлякога допълнително хора."


Зала 6: Туризъм - туристически предложения отвъд Европа

Събитието СМТ е не само насочено към широката публика, но и към b2b сектора. Повече от 40 бяха събитията за търговски посетители - повечето от тях свързани с туризма на Германия, с Дни на кариерата и др.

Изложението привлече посетители и изложители от цял свят. Някои от тях са пропътували стотици и хиляди километри, за да вземат участие. В залите с насоченост към туризма щандовете бяха тематично разделени по континенти. Представени бяха агенции за бутикови пътувания, за самоорганизирани трипове, за екскурзии в малки групи, сафари, изкачване на върхове, пътешествия с мотоциклети, велосипеди, с раница и т.н. Основният акцент на изложението беше активната почивка.


Случаен посетител тества вело-рикша по време на специализираното изложение за колоездене.


Този малчуган изпитва възможностите си на въртящото се колело за катерене.


Фолклорна група на щанда на Шри Ланка
 

Караванната индустрия съобщи, че до огромна степен успява да поеме инерцията на изложението, дадена в началото на годината. СМТ е своеобразен барометър за развитието ѝ. Търсенето по време на изложението показва как ще се развива цялата година. Оливер Вайделих, председател на Немската асоциация за търговия с каравани (DCHV) и Холгер Зийберт, вицепрезидент на асоциацията на караванната индустрия (CIVD) споделиха, че  изрязават огромно задоволство от високата посещаемост на изложението и потвърждават тенденцията за скъсяване на продължителността на почивките на колела, за сметка на честотата им. "Пътуванията стават все по-къси и по-кратки, но по-чести - и поради това ваканционните автомобили са оптимални за този вид пътуване. Очакваме търсенето да остане високо в бъдеще.", допълва Вайделих.


 

Още един рекорд е отбелязан по време на СМТ - брой нощувки с кемпери в зоната на изложението. Кемпер стопът, организиран за дните на експото, е регистрирал 7000 нощувки с над 3500 кемпера. Паркираните изложители, посетители и журналисти са пътували от цяла Германия, както и от 14 европейски страни.

Следващото изложение СМТ ще се проведе от 11 до 19 януари 2020 г.

 

Цветомира Цоцова
Camping.bg

 

 

препоръчани новини

Camping.bg на обиколка из къмпингите в страната

Camping.bg на обиколка из къмпингите в страната

Стартира обиколката на Camping.bg на къмпингите в страната. Тя се случва за трета поредна година и е част от...

Globe-Traveller са представени вече и на българския пазар

Globe-Traveller са представени вече и на българския пазар

Марката Globe-Traveller е на пазара от 2009 година. За това кратко време тя успя да си изгради име на един от добрите...