Departure One - каравана за сушата и водата

15.09.2018
Departure One - каравана за сушата и водата

"Къмпинг без граници" - така германският производител е определил своя продукт наречен Departure One. Той не може да бъде описан с една дума на български. Нещо като лодка с колела, или може би каравана-лодка.

Всъщност, идеята не е нова. Още през 60-те години на 20 век е имало прототипи на плаващи каравани. Но сега, половин век по-късно, концепцията е доразвита. Тя е дело на компания от Австралия, но караваната е претърпяла преработка в Хамбург, за да покрие строгите европейски изисквания.

Departure One е с извънбордов двигател с мощност под 15 к.с., което дава възможност да бъде управлявана по вода без разрешително. Тя може да плава по вътрешни и крайбрежни води и по плавателните реки в Европа. При наличие на капитанско свидетелство има възможност да й бъде монтиран и двигател с мощност до 50 к.с.

Когато бъде използвана като каравана се поставя на специално шаси. Така общите размери стават 9 м дължина и 2,5 м ширина, при 2 700 кг общо тегло. Това пък означава, че трябва да бъде теглена от сериозно превозно средство и водачът да има категория В+Е.

Жилищната площ на Departure One е с дължина 7,80 м и е с вътрешна височина от 2,00 м. Разполага с четири легла, кухня, тоалетна с баня и малка частично покрита веранда / палуба отзад. Спалната част може да бъде отделена с врата. Кухнята е оборудвана с керамичен котлон, хладилник и дори микровълнова фурна.

Караваната има възможност да функционира без външно електрическо захранване и вода до два дни. Разполага с два резервоара за чиста и отпадна вода, всеки по 60 литра. Отоплението е от специална печка на течно гориво. Таванът и стените са добре изолирани, така че тази амфибия може да бъде използвана дори и през зимата.

Цените на Departure One в Германия започват от 69 000 евро.

Веселин Вълев
Camping.bg

Източник: ad.nl
Снимки: Departure One

препоръчани новини

Новите модели за 2019: кемперите на Carthago

Новите модели за 2019: кемперите на Carthago

Carthago е един от малкото производители, който от създаването си до сега е фокусиран само и единствено в...

Нараства делът на ползвателите на кемпери и каравани в България

Нараства делът на ползвателите на кемпери и каравани в България

През 2018 г. се наблюдава нарастване на дела на ползвателите на кемпери и каравани в страната. Това показват...