Dethleffs достига нови хоризонти с караваната си с електромотори

27.08.2018
Dethleffs достига нови хоризонти с караваната си с електромотори

Миналата година германският производител Dethleffs шокира караванинг индустрията с дебюта на концептуалния E.Home - напълно електрически кемпер, покрит със соларни панели. На същото изложение в Дюселдорф те показаха и прототипа на караваната Coco. Само за една година Dethleffs са комбинирали най-доброто от тези два свои модела, за да създадат E.Home Coco. Резултатът е малка стилна каравана с вградени в пода батерии и електромотори на всяко от колелата. Те служат за намаляване на тежестта при теглене и дават предимства на пътя и в къмпинга.

От Dethleffs вярват, че добавянето на електромотори към пасивно превозно средство, каквото е караваната, има бъдеще по редица причини. Така те добавят 80-kWh батерия към шасито, която захранва с 40-kW всеки от двата двигателя на колелата. Соларните панели на покрива помагат за зареждане на батерията.

Огромното предимство на това техническо решение е намаляването на натоварването за теглещия автомобил и съответно се постига икономия на гориво. Интелигентната електроника на E.Home Coco управлява електромоторите и ефективно понижава теглото на теглене от реалните 907 кг на едва 100 кг. Това означава, че дори и малолитражен автомобил с ограничен капацитет за теглене без проблем би могъл да дърпа E.Home Coco.

Всеки от електромоторите на E.Home Coco постига 470 Nm въртящ момент. Караваната е оборудвана със специална система, която променя тягата на всеки от тях, за да отговори на пътната обстановка и поддържа стабилността.

Електрозадвижването на колелата позволява на караваната и да маневрира самостоятелно на място. Управлението се осъществява посредством мобилно приложение за смартфон.

Dethleffs предвиждат да проведат тестове на E.Home Coco до първата половина на 2019 г. Цена не се съобщава.

Веселин Вълев
Camping.bg

Източник: New Atlas
Снимки: Dethleffs

препоръчани новини

България има нужда от много нови къмпинги

България има нужда от много нови къмпинги

Къмпинг туризмът е един от най-динамично развиващите се сектори в Европа и света. Официалните статистики на...

Резултати от Годишната класация на къмпингите в България 2019

Резултати от Годишната класация на къмпингите в България 2019

Приключи Годишната класация на къмпингите в България #BestBGcamp. Проучването се проведе за пета поредна година в...