Dethleffs поставиха рекорд с електрическа каравана в Алпите

19.08.2021
Dethleffs поставиха рекорд с електрическа каравана в Алпите

Dethleffs и ZF поставиха нов световен рекорд. С електрическото Audi e-tron Sportback теглиха каравана 386 километра без презареждане, при това прекосиха Алпите.

Dethleffs представиха E-Home Coco - прототип на каравана със собствено електрическо задвижване през 2018 г., която е разработена съвместно с германския производител на авточасти ZF Friedrichshafen. Сега двете компании демонстрираха предимствата на караваната в реални условия.

Маршрутът на теста е бил от централата на Dethleffs в германския град Исни, магистралите A12 и A13 покрай Инсбрук (Австрия), прохода Brenner, магистрала A22 в Италия през Болцано и Тренто до Рива до езерото Гарда (Lago di Garda) - общо 386 километра и преодолени 4870 метра денивелация.

Обикновено допълнителното тегло на караваната и особено повишеното въздушно съпротивление увеличават разхода на теглещото превозно средство (независимо от технологията на задвижване). С преминаването на Алпите партньорите по проекта искаха да докажат, че караваната с електрическо задвижване може да компенсира това по-голямо потребление на енергия и така теглещото превозно средство да достигне обичайния си пробег.

Средната скорост на движение на Audi e-tron Sportback и E-Home Coco е била 62,4 км/ч. Автомобилът е консумирал 62 kWh енергия (или 21,2 kWh /100 km), а e-home Coco 74 kWh (или 19,2 kWh /100 km). Тези стойности на потребление на теглещото превозно средство са станали възможни заради собственото задвижване на караваната. В Audi-то е бил монтиран сензор за сила на теглене, който да отчита дали автомобилът ускорява, забавя или се движи по инерция. Тази информация е била използвана за управление на двата електродвигателя на караваната, всеки от тях с мощност от 90 kW. В рамките на 1/10 от секундата те реагират и коригират въртящия си момент, като гарантират, че e-tron Sportback нито веднъж не се е наложило да тегли повече от 20 кг товар по време на пътуването си.

Караваната Dethleffs E-Home Coco също разполага със система за зареждане, което означава, че може да възстановява енергия в батериите си при спиране. Тя е оборудвана с дискови спирачки, тъй като те позволяват по-чувствителен преход между електрическо и механично спиране, съобщават от Dethleffs.

„Въпреки че има още техническа работа преди караваната E.Home да влезе в серийно производство, тя вече се доказа като практично и надеждно решение за екологично и икономично пътуване“, споделя изпълнителния директор на Dethleffs Александър Леополд.


Официалното видео на проекта:


 

 

Веселин Вълев
Camping.bg

Източник и снимки: auto-motor-und-sport.de

 

препоръчани новини

"КемпЪр" или "КемпЕр"? Как е правилната употреба на думата.

"КемпЪр" или "КемпЕр"? Как е правилната употреба на думата.

По молба на Camping.bg Институтът за български език "Проф. Любомир Андрейчин" към БАН излезе със становище...

"Къмпингуване" или "Къмпиране"? БАН със становище коя...

"Къмпингуване" или "Къмпиране"? БАН със становище коя...

По молба на Camping.bg Институтът за български език "Проф. Любомир Андрейчин" към БАН излезе със становище...