GoCamp GoLo - може би най-добрият вело-кемпер в света

21.10.2022
GoCamp GoLo - може би най-добрият вело-кемпер в света

Холандците от Flevobike Technology представиха прототип на велосипеден кемпер. GoCamp е едноместно решение за мобилност, наречено смело от създателите му „най-добрият велосипеден кемпер в света“.

GoCamp има потенциала да остави в миналото традиционното пътуване с велосипед. Това е мини кемпер, който всъщност е подвижен модул, разположен върху електрическия товарен велосипед GoLo, и предлага всички удобства на дома за един човек. Прототипът вече е на път от няколко месеца, изминал е повече от 500 км и няма планове да спира скоро. Служи и като промоционално превозно средство, защото показва, че специализираният товарен велосипед GoLo има приложение и в свободното време.

Вело-кемперът GoCamp е създаден от братята Андре и Арян Вриелинк от Flevobike Technology. Това е модулно и много гъвкаво решение, което предлага независимост на пътуващия велосипедист. Къмпинг модулът стъпва върху четириколесния товарен велосипед GoLo, който се предлага в Холандия на цени, започващи от €10 800. Оборудван е с т.нар. "клик механизъм", който позволява да бъдат добавяни модули само с едно щракване.

Модулът се отваря и разширява вътрешното пространство, като така има място за двама на вътрешна сгъваема маса, която пък се превръща в спалня за един през нощта, с матрак 85 x 220 cm. Има и мрежа против комари, прозорец и вентилация. Мултифункционалната маса може да се използва и навън, като просто се закрепи отстрани на караванната част.

GoCamp разполага и с интегриран 60W хладилник и място за съхранение както под зоната за спане, така и над нея. Опитните колоездачи знаят, че не може да се отправите на продължително пътуване без инструменти и резервни части, затова дизайнерите са предвидили чекмедже в долната част.

Интериорът е тесен, както се досещате, но осигурява повече комфорт в сравнение със спане на земята в малка палатка. Това решение е подходящо и за дигитални номади, които търсят своята муза близо до майката природа, затова кемперът има осветление, USB, 12V и дори 220V контакти.

GoCamp е оборудван с 250W електромотор и 1000 Wh батерия. Тя се захранва от соларни панели с обща мощност 400Wp, което гарантира около 50 км движение на ден. Ширината на кемпера е само 88 см, което позволява движение по тесни пътища и дори велосипедни алеи.

Електрическият велосипед GoLo, който служи като база за GoCamper, също е доста впечатляваща машина, проектирана специално за компании за доставка и обслужване. Предлага се с избор между линейно хибридно задвижване (генератор Bike2 и два мотора в задните колела) и верижно задвижване (среден мотор с превключвател и заден диференциал), както и избор между 43V 750Wh батерия или две батерии 52V 2000Wh за повече пробег.

Стандартните характеристики на е-велосипеда включват независимо окачване на четирите колела, два комплекта тежкотоварни спирачки TektroHD-E745 Auriga Twin+ и 20-инчови супер здрави колела от фибростъкло с ултра-издръжливи гуми за товарен велосипед Schwalbe. GoLo се предлага в два размера на ширина (88 и 107 см) и е дълъг 298 см.

Все още няма информация дали GoCamper ще бъде пуснат в серийно производство, но реакциите онлайн показват, че има потенциален интерес към един такъв малък кемпер за велосипеди. Функционалната концепция беше номинирана за наградата за най-устойчив кемпер на Kampeer en Caravan Jaarbeurs и е показана в действие във видеото по-долу:
 

 

Веселин Вълев
Camping.bg

Източник: autoevolution.com
Photo credits: YouTube / FlevobikeTechnology

 

Следвайте  Camping.bg  в:

    

 

 

препоръчани новини

"КемпЪр" или "КемпЕр"? Как е правилната употреба на думата.

"КемпЪр" или "КемпЕр"? Как е правилната употреба на думата.

По молба на Camping.bg Институтът за български език "Проф. Любомир Андрейчин" към БАН излезе със становище...

"Къмпингуване" или "Къмпиране"? БАН със становище коя...

"Къмпингуване" или "Къмпиране"? БАН със становище коя...

По молба на Camping.bg Институтът за български език "Проф. Любомир Андрейчин" към БАН излезе със становище...