ioCamper: Да извадиш апартамента от буса

02.11.2018
ioCamper: Да извадиш апартамента от буса

Представете си един стандартен товарен или пътнически бус паркира, отварят се задните му врати и само броени минути по-късно пред вас се разгръща цяла мини къща. Това е ioCamper - още една интересна къмпинг иновация. Този път от Унгария.

ioCamper е конструкция, която превръща всеки ван или бус в кемпер, без каквато и да било модификация на превозното средство. Просто трябва да се натовари във вана и готово! ioCamper увеличава цели четири пъти своя обем, управляван през телефон или таблет. В разгърнато положение той осигурява комфортно настаняване на четири човека, като е оборудван с легла, кухня, боня с тоалетна, трапезария, климатик, соларна система, LED осветление, инфотеймънт система и други.

Инфотеймънт системата се управлява от 23-инчов тъчскрийн екран, който предоставя информация за батерията, нивото на прясна вода, външна и вътрешна температура, управляват се осветлението, климатика и хладилника. Връзката става посредством iOS, Android или Windows устройство.

Как се ражда идеята? Синът на инженера Тамас Лашко го моли да отидат семейството на къмпинг. След като правят сметка колко ще им струва да купят или наемат кемпер или каравана, Тамас започва да търси в интернет вариант как да приспособи буса си за къмпингуване. Не открива задоволително за него решение, но пък му проблясва идеята за ioCamper и през август 2016 г. започва проектирането му.

Стандартният модел, точно както и прототипа, е с размери 2,50 x 1,30 x 1,70 м (д x ш x в) и пасва на всеки L1 H2 (или по-голям) ван, като: Fiat Ducato, Citroen Jumper, Peugeot Boxer, Renault Expert, Iveco Daily, Volkswagen Crafter, Mercedes Sprinter и т.н.

ioCamper е готов за използване в рамките на 5 до 10 минути, в зависимост от избрания начин на употреба.

Като самостоятелен апартамент:

При планиране за къмпингуване за няколко дни и ванът е нужен за транспорт, то ioCamper се изважда от превозното средство и се монтира на земята.

Като кемперван:

По този начин може да се използва при кратък престой - в рамките на 1-2 дни. Базовата конструкция остава във вана, като през задната му врата се отваря част от апартамента.

Серийното производство на ioCamper е планирано да започне през януари 2019 г. Точна цена не се посочва, а само че ще бъде от порядъка на стойността на нова 4-местна каравана.

Веселин Вълев
Camping.bg

Снимки: ioCamper

препоръчани новини

Стартира годишната класацията на българските къмпинги за 2021 г.

Стартира годишната класацията на българските къмпинги за 2021 г.

Годишната класация на къмпингите в България #BestBGcamp2021 стартира. Тя се провежда за седма поредна...

Hymer в България: Филтърът за питейна вода clearliQ travel

Hymer в България: Филтърът за питейна вода clearliQ travel

"Hymer в България" е съвместна инициатива на Camping.bg и официалния представител на Hymer за България...