Slow travel е бъдещето на туризма, прогнозират от Hymer

20.07.2020
Slow travel е бъдещето на туризма, прогнозират от Hymer

Статистиката показва, че търсенето на кемпери и каравани значително се е увеличило през изминалия месец юни. С общо 12 726 регистрации за месеца ваканционните превозни средства са единственият нарастващ сегмент, заедно с мотоциклетите в Германия и представляват 4% от всички нови регистрации.

Според KBA (Германският федерален орган за автомобилен транспорт), новите регистрации на кемпери  в страната през юни са били с 65,4% повече в сравнение със същия месец на предходната година. Както пазарът на кемперите, така и този на караваните нараства значително в цяла Европа. Erwin Hymer Group (EHG) очаква ефектите от кризата с коронавируса да дадат допълнителен тласък на процъфтяващия пазар на ваканционни превозни средства. Президентът на EHG Мартин Бранд прогнозира, че "slow travel" (бавно пътуване) ще е пътуването на бъдещето.

„Slow travel“ е термин, който се използва за спокойното и безопасно пътуване с кемпери, каравани и кемперванове. Все повече хора откриват караванинга като типа пътуване, който им позволява да очакват с нетърпение ваканцията, дори в условията на криза. Предимствата са очевидни: този тип превозни средства позволяват гъвкавост при избора кога и къде да отидете на почивка. И тъй като те са оборудвани с душове, тоалетни и резервоар за питейна вода имат значително по-малко ограничения в настоящата ситуация. В същото време този тип почивка позволява да се спазва социална дистанция. Всичко това е причина броят на новите фенове да нараства.

Мартин Бранд, главен изпълнителен директор на Erwin Hymer Group, очаква тази процеси да има дългосрочно въздействие: „Настоящата криза ще засили още повече тенденция на "slow travel". Повече от всякога караванингът е гъвкава и индивидуална почивка - в Германия и в Европа.“

Германия не е единствената страна с огромен ръст на регистрациите на нови домове на колела в сравнение с юни миналата година. Според данни на Caravaning Industrie Verband e. V. (CIVD), тази тенденция е очевидна и в цяла Европа: Франция (+58%) и Италия (+50%) показват сходни нива на растеж, докато продажбите в Белгия и Холандия почти се удвоиха.

Тенденциите на европейския пазар на каравани също е ясно положителна: Германия и Франция отчитат ръст с около 20%, Холандия с 25% и Дания с 61%.

Изпълнителният директор на Erwin Hymer Group вижда и допълнителни окуражаващи знаци на пазара. Мартин Бранд: „Дори по време на кризата се потвърди тенденцията, че купувачите на ваканционни превозни средства са все по-млади хора и все повече семейства се присъединяват към тях. Превозните средства под 3,5 тона и особено кемпервановете са много популярни сред новите клиенти. Запитванията към компаниите за наем на кемпери нараснаха значително през последните седмици - особено за краткосрочни резервации. Поради ограниченията за пътуване, много хора се интересуват от къмпинг за първи път и биха искали да опитат тази форма на почивка с нает кемпер."

 

Веселин Вълев

Източници: RVTravel.eu и Erwin Hymer Group

 

препоръчани новини

Hymer в България: Супер лекото шаси SLC - иновация в движението

Hymer в България: Супер лекото шаси SLC - иновация в движението

"Hymer в България" е съвместна инициатива на Camping.bg и официалния представител на Hymer за България...

Близо 1000 избраха корицата на новия Къмпинг пътеводител на България за 2021 г.

Близо 1000 избраха корицата на новия Къмпинг пътеводител на България за 2021 г.

Корицата със снимка от къмпинг Къпиновски манастир беше избрана от аудиторията на Camping.bg за корица на...