Slow travel е бъдещето на туризма, прогнозират от Hymer

20.07.2020
Slow travel е бъдещето на туризма, прогнозират от Hymer

Статистиката показва, че търсенето на кемпери и каравани значително се е увеличило през изминалия месец юни. С общо 12 726 регистрации за месеца ваканционните превозни средства са единственият нарастващ сегмент, заедно с мотоциклетите в Германия и представляват 4% от всички нови регистрации.

Според KBA (Германският федерален орган за автомобилен транспорт), новите регистрации на кемпери  в страната през юни са били с 65,4% повече в сравнение със същия месец на предходната година. Както пазарът на кемперите, така и този на караваните нараства значително в цяла Европа. Erwin Hymer Group (EHG) очаква ефектите от кризата с коронавируса да дадат допълнителен тласък на процъфтяващия пазар на ваканционни превозни средства. Президентът на EHG Мартин Бранд прогнозира, че "slow travel" (бавно пътуване) ще е пътуването на бъдещето.

„Slow travel“ е термин, който се използва за спокойното и безопасно пътуване с кемпери, каравани и кемперванове. Все повече хора откриват караванинга като типа пътуване, който им позволява да очакват с нетърпение ваканцията, дори в условията на криза. Предимствата са очевидни: този тип превозни средства позволяват гъвкавост при избора кога и къде да отидете на почивка. И тъй като те са оборудвани с душове, тоалетни и резервоар за питейна вода имат значително по-малко ограничения в настоящата ситуация. В същото време този тип почивка позволява да се спазва социална дистанция. Всичко това е причина броят на новите фенове да нараства.

Мартин Бранд, главен изпълнителен директор на Erwin Hymer Group, очаква тази процеси да има дългосрочно въздействие: „Настоящата криза ще засили още повече тенденция на "slow travel". Повече от всякога караванингът е гъвкава и индивидуална почивка - в Германия и в Европа.“

Германия не е единствената страна с огромен ръст на регистрациите на нови домове на колела в сравнение с юни миналата година. Според данни на Caravaning Industrie Verband e. V. (CIVD), тази тенденция е очевидна и в цяла Европа: Франция (+58%) и Италия (+50%) показват сходни нива на растеж, докато продажбите в Белгия и Холандия почти се удвоиха.

Тенденциите на европейския пазар на каравани също е ясно положителна: Германия и Франция отчитат ръст с около 20%, Холандия с 25% и Дания с 61%.

Изпълнителният директор на Erwin Hymer Group вижда и допълнителни окуражаващи знаци на пазара. Мартин Бранд: „Дори по време на кризата се потвърди тенденцията, че купувачите на ваканционни превозни средства са все по-млади хора и все повече семейства се присъединяват към тях. Превозните средства под 3,5 тона и особено кемпервановете са много популярни сред новите клиенти. Запитванията към компаниите за наем на кемпери нараснаха значително през последните седмици - особено за краткосрочни резервации. Поради ограниченията за пътуване, много хора се интересуват от къмпинг за първи път и биха искали да опитат тази форма на почивка с нает кемпер."

 

Веселин Вълев

Източници: RVTravel.eu и Erwin Hymer Group

 

препоръчани новини

Новата California 7 Concept - световна премиера (видео)

Новата California 7 Concept - световна премиера (видео)

Volkswagen Лекотоварни автомобили представя световната премиера на своя концептуален модел California CONCEPT...

Camping.bg отговаря на кмета на Царево

Camping.bg отговаря на кмета на Царево

В интервю за Радио "Фокус" от 11.08.2023 г. по темата за караваните на къмпинг "Якото място"...