Subaru Forester e-BOXER – верен спътник за приключения сред природата (част 1)

10.03.2021
Subaru Forester e-BOXER – верен спътник за приключения сред природата (част 1)

Комфорт, сигурност, проходимост, модерен дизайн и удоволствие от шофирането – това са първите мисли, които изплуват в главата ми след един динамичен уикенд зад волана на Subaru Forester e-BOXER. От тесните калдъръмени улички на старата столица Велико Търново, през острите планински завои на Шипченския проход, до калните и неравни терени на язовир Йовковци Forester дава заявка за сигурен партньор при всякакъв вид приключения сред природата.

Заедно с Мария предприемаме тридневно пътуване из България в търсене на перфектния мултифункционален автомобил. Имаме възможността да тестваме Subaru Forester e-BOXER. Ще шофираме автомобила в градска среда и на off-road терен, ще изпробваме товарния му капацитет и дори ще нощуваме в него в търсене на идеалното къмпинг изживяване.

 

Ден 1 – петък 

Стартова точка на нашия уикенд маратон е столицата на Второто българско царство – Велико Търново. Добре позната като дестинация за културен и исторически туризъм със своите паметници, църкви и музеи. Нашата цел обаче са околностите около града – богати на маршрути, екопътеки и природни забележителности, които ще ни дадат възможност да изпробваме капацитета на Forester извън градска среда.

Отседнали сме в малък хотел на емблематичната за града улица „Гурко“, която е истинско предизвикателство за маневриране и паркиране, особено за човек като мен, свикнал да шофира по-малогабаритни автомобили. Тук влизат в употреба камерата за обратно виждане и тази за страничен обзор (даваща изглед откъм страната на пътника), които ми помагат да паркирам автомобила с прецизност и да си спестя няколко маневри и драскотини по боята. 

Излизаме от града и се отправяме към местността Гарга баир, намираща се на няколко километра по пътя между Търново - Арбанаси - Горна Оряховица. Subaru-то пъргаво се движи по тесния път и само след няколко минути отбиваме край чешмата Каменец, паркираме и продължаваме пеша.

Вървим около 25 минути по тясна пътечка успоредно на скалата. Усилията си заслужават, защото пред нас се разкрива невероятна панорамна гледка към града на Асеневци с величествените му хълмове Царевец, Трапезица, Момина крепост и Света гора. Небето е ясно и погледът стига чак до билото на Стара планина. Тук се намира популярната Люлка на любовта, където всяко момиче ще иска да си направи няколко снимки за социалните мрежи.

От тук се отправяме към Арбанаси. Селцето е съхранило възрожденския си дух и архитектура и се е превърнало в музеен резерват. За наша приятна изненада Forester се промушва ловко в тесните калдъръмени улички и ни дава възможност да разгледаме автентичните възрожденски къщи с прекрасни дърворезби и високи зидани порти.

На излизане от селото в посока Лясковски манастир „Св. св. Петър и Павел“ отляво на пътя намираме просторна поляна. Топлите слънчеви лъчи са разтопили февруарския сняг, превръщайки го в добре разкалян off-road терен. С доволна усмивка поглеждам към Мария и тя бързо разчита блестящата идея в главата ми. Затягаме коланите, превключвам на режим Deep Snow / Mud и смело вкарвам Subaru-то в калта.

Тук е моментът да спомена, че Forester разполага с усъвършенстван режим X-MODE. Може да избирате измежду: Snow/Dirt Mode, за хлъзгави повърхности покрити със сняг, пръст и чакъл или Deep Snow/Mud за коварни пътища, в които гумите могат да затънат в дълбок сняг или кал. Колата е стабилна и безпроблемно минава през локвите и калта.

Разбира се, ще се наложи да минем през автомивката на връщане в града, но всяко удоволствие си има цена, нали така?!

 

Ден 2 – събота 

Първата ни дестинация в събота сутрин е красивият Преображенски манастир „Свето преображение Господне“. Намира се на няколко километра на север от Търново, посока Русе. Към него води малък тесен горски път, заобиколен от високи дървета. Вече придобил увереност, смело взимам острите завои и за кратко време пристигаме.

Светата обител е разположена на възвишение с прекрасна панорамна гледка към Патриаршеския манастир, разположен на срещуположното скално възвишение. Рано е, вратите на манастира още не са отворени за посетители и ние сме единствените ранобудни туристи. Паркираме автомобила и слизаме да се насладим на тишината и гледката.

Слънчевите лъчи бавно се показват над срещуположния скален масив и хвърлят приятна топлина в ранната февруарска утрин. Възползваме се от момента да изпробваме новите бинокли, изпием чаша ароматно кафе и да отворим картата на България, за да набележим следващата дестинация в нашето приключение със Subaru Forester e-BOXER 

/ КРАЙ НА ПЪРВА ЧАСТ / 

 

Във втората част на историята Subaru Forester e-BOXER ще ни отведе на къмпингуване край водите на язовир Йовковци и Долината на тракийските царе.

 

Текст: Евгени Братоев
Снимки: Николай Колев, Георги Дадов

Camping.bg

 

препоръчани новини

Къмпинг Иракли Див - снимки и описание

Къмпинг Иракли Див - снимки и описание

Къмпинг Иракли Див е едно необичайно място на родното Черноморие. Както подсказва името му, той е на легендарния див...

Семинар "Конверсия на ван в кемпер" ще се проведе на 17.09.2022 г....

Семинар "Конверсия на ван в кемпер" ще се проведе на 17.09.2022 г....

Camping.bg ви кани на първия по рода си в България практически семинар "Конверсия на ван в кемпер"!...