Subaru Forester e-BOXER – верен спътник за приключения сред природата (част 2)

24.03.2021
Subaru Forester e-BOXER – верен спътник за приключения сред природата (част 2)

В първата част на историята Subaru Forester e-BOXER ни отведе в покрайнините на Велико Търново - Гарга баир, Арбанаси и Преображенски манастир. Карахме по тесни калдъръмени улички, пътища с приятни завои и тествахме автомобила в калта. Тук във втората част ще ви заведем до язовир Йовковци, Хотнишкия водопад и Долината на тракийските царе.

Язовир Йовковци е един от най-големите по площ язовири в България. Освен, че е основен източник на питейна вода за област Велико Търново той е и любимо място за рибари и любители на свободното къмпингуване. Пътуваме около 30 км посока град Елена. На места пътят е тесен и с дупки, които не са проблем за нашия Forester. За да се подсигуря включвам приложението Apple CarPlay и оставям навигацията да ме води. Опциите за гласови команди са изключително удобни, особено ако се наложи да смените маршрута или пътувате сами.

След около 40 минути пристигаме до язовира в района на село Раювци. Денят е изненадващо слънчев и топъл за средата на февруари и е привлякъл множество туристи от околността и страната. Пътят позволява да се слезе с автомобила до самата вода. Вече по инстинкт преминавам на режим Deep Snow/Mud и Forester смело поема по калния терен. Тук усещам ефекта от функцията Hill Descent control, която осигурява поддържане на контролирана и постоянна скорост при хлъзгави наклони.

Намираме си уютно тихо местенце на метри от водата и най-сетне дългоочакваният момент настъпва – първото ни къмпингуване със Subaru Forester e-BOXER. За всеки къмпингар е ясно, че най-важното в един автомобил е капацитетът на товарното отделение. А когато пътуваш с нежната си половинка това правило важи в пълна сила. За моя приятна изненада от Subaru са помислили и върху това. Широкият квадратен отвор на багажното отделение улеснява товаренето/разтоварването и подреждането дори на по-обемисти предмети.

Гърбовете на задните седалки са оптимизирани за по-плосък товарен под, което улеснява поставянето на по-дълги предмети. Страните на отделението са изработени от здрав и лесен за почистване материал. Задната врата се отваря и затваря лесно, само с натискане на един бутон, което я прави изключително удобна при товарене и разтоварване със заети ръце. 

Разтоварваме част от багажа, приготвяме си лек обяд и се наслаждаваме на топлите слънчеви лъчи и уединението сред спокойните води на язовира. Досегът с природата дава усещането за свобода и те откъсва от ежедневните ангажименти на града. Възползваме се да направим любимите си неща – пускаме хвърчило, четем любимите книги и се наслаждаваме на уединението и времето прекарано заедно.

Хубавото на автомобила е, че при сваляне на задните седалки може да се използва за кратък отдих за двама души и дори импровизирана спалня.

За да бъде приключението още по-вълнуващо сме се подсигурили с покривна палатка. Изключително компактна, удобна и лесна за монтаж и разгъване. Комбинирани заедно палатката и автомобилът дават свобода и удобство при къмпингуване.

Краят на втория ден от нашето приключение наближава. Посрещаме го с чаша горещ чай до тихите и хладни води на язовир Йовковци.

 

Ден 3 – неделя

Неделя сутрин, отпочинали и свежи, потегляме за последните две дестинация от нашето пътешествие: Хотнишки водопад и къмпинг Алба.

Разположен само на 15 км от Велико Търново Хотнишки водопад /Кая Бунар/ е една от най-красивите природни забележителности в региона. Водните струи падат от около 30 метра височина и разкриват невероятна гледка на стичащата се по гладките скали вода. Тук води началото си и едноименната екопътека, подходяща за разходка и пикник със семейството.

Спираме Forester буквално на ръба на отвесната скала над водопада и дъхът ни спира. Падналата сутринта мъгла усилва още повече усещането за мистичност и величественост на природата. Ако сте в района на Велико Търново задължително впишете водопада и пътеката в списъка си за посещение.

Продължавайки напред стигаме до черен път, пресечен от реката. Още една чудесна възможност да изпробваме off-road капацитета на нашия Forester. В главата ми нахлуват спомени, как като деца караме велосипеди през локвите и потоците, мокри, оплискани с кал и щастливи. Със задоволство натискам газта, автомобилът самоуверено нагазва във водата, разплисквайки я във всички посоки. Преодолял поредното препятствие Forester гордо излиза от другата страна на пътя и се насочва напред към следващото приключение.

От Хотница с нетърпение потегляме към Розовата долина и къмпинг Алба. Шофираме посока Габрово и прохода Шипка. Forester е изключително пъргав и стабилен на острите завои, дава усещане за лекота и сигурност при шофиране. Оборудван е с 4-цилиндров, 2000-кубиков бензинов двигател с директно впръскване на горивото и съчетан с подпомагащ електрически мотор. Ускорява бързо и без притеснение изпреварвам колона от автомобили. Пътувайки се любуваме на красотата на Стара планина, а системите за сигурност винаги са в готовност да ми напомнят, когато погледът ми се отклони за по-дълго време от пътя или автомобилът има опасност да напусне лентата за движение.

Къмпинг Алба е разположен в подножието на Балкана, непосредствено до комплекс „Дамасцена“, в Розовата долина и Долината на тракийските царе. Пристигаме в ранния следобед. Къмпингът е изключително просторен, с широки парцели, много зеленина. Избираме си място до едно по-голямо дърво и паркираме Forester. Разтоварваме багажа и разпъваме палатката.

Палим огън в едно от специално изградените барбекюта, приготвяме си вечеря и с чаша червено вино в ръка около външното огнище обсъждаме преживяванията от изминалите дни.

Останали сме единствени посетители в къмпинга, което прави усещането още по-уединено и приятно. След трите динамични дни заспиваме изморени и щастливи с мисълта, че тепърва ни предстоят още много вълнуващи моменти в компанията на Subaru Forester e-BOXER.
 

Ето и личните ни впечатленията за автомобила:

Евгени
"За човек, който има афинитет към японските автомобили съм приятно впечатлен от възможността да шофирам този модел на Subaru. Широк и удобен автомобил за дълъг път. Впечатлиха ме системите за безопасност при изпреварване, за наблюдение на предно дясно колело на автомобила при маневри. Вози леко, стабилен на остри завои. Функциите за шофиране и проходимост на кален и заснежен терен правят автомобила удобен за туризъм, къмпинг и разходки на по-трудно достъпни терени. Смъкването на задните седалки прави колата удобна за използване като импровизирана спалня на колела. Силно я препоръчам за хора с интерес към къмпингуване и дейности на открито."

Мария
"Впечатленията, които останаха у мен от преживяването със Subaru Forester мога да опиша с няколко думи: удобство, сигурност и модерен дизайн. Автомобилът дава удобство и комфорт при пътуване, както за дълъг път, така и в градски условия, с достатъчно място за всичко необходимо за пътуването. Системите за сигурност, различните режими и екстри на автомобила са неизменен помощник, както за шофьора, така и за пътниците."

 

Текст: Евгени Братоев
Снимки: Николай Колев, Георги Дадов

Camping.bg

 

препоръчани новини

Z-Triton - велосипед, лодка и каравана в едно

Z-Triton - велосипед, лодка и каравана в едно

Електрическата триколка-амфибия Made in Latvia излиза на пазара през 2022 г.   Проектът Z-Triton не е нито...

Победителите в #BestBGcamp2021: Един фаворит, новите къмпинги събират одобрение

Победителите в #BestBGcamp2021: Един фаворит, новите къмпинги събират одобрение

Къмпинг Къпиновски манастир е първи в шест от общо осем категории в класацията за 2021 г. Половината от всички...