Tesla Model X бие Mercedes-Benz EQC и Audi e-tron в тест за теглене на каравана

30.10.2019
Tesla Model X бие Mercedes-Benz EQC и Audi e-tron в тест за теглене на каравана

Все още много хора смятат, че каравана не може да бъде теглена от електрически автомобил. Но още през 2015 г. Tesla Model X беше първият такъв автомобил с капацитет за теглене 2267 кг. Оттогава на пазара се появиха още няколко електрически SUV, като Mercedes-Benz EQC (1800 кг) и Audi e-tron (1800 кг).

Този тип автомобили са особено популярни в Норвегия, което кара Норвежката асоциация за електрически автомобили да постави Tesla Model X, Mercedes-Benz EQC и Audi e-tron в интересен тест с теглене на идентична каравана с тегло 1160 кг. През трите дни на провеждането на теста електрическите SUV-та са изминали 1381 километра. И за да бъде тестът още по-точен и обективен асоциацията е ползвала трима шофьори с опит в управлението на електрически превозни средства, които са се сменяли зад воланите на трите автомобила.

Резултатите от теста показват, че Tesla Model X е доста по-енергийно ефективен от другите два конкурента, с и без каравана.

Консумация на енергия при трите модела:

Модел
Wh/km с каравана
Wh/km без каравана
Tesla Model X Long Range (100D)
279 Wh
153 Wh
Mercedes-Benz EQC 400
306 Wh
163 Wh
Audi e-tron 55
353 Wh
185 Wh

Mercedes-Benz EQC изразходва около 10% повече енергия от Tesla-та при пътуване на една и съща дистинация, теглейки една и съща каравана. Очаквано, Audi e-tron, което не се слави с висока енергийна ефективност, остава на последното трето място в този тест, с около 27% повече изразходвана енергия в сравнение с Model X.

Възможността за регенериране на електрическа енергия при използване на спирачките се е оказало много полезно при шофиране по хълмистите фиорди. Това важи и за трите превозни средства.

Норвежката асоциация за електрически автомобили заключава, че и трите електрически автомобила са подходящи за теглене на каравана, но Model X е с най-добри показатели по отношение на пробег и ефективност. При предимно равен терен Tesla-та може да изминеоколо 320-330 км. с един заряд, теглейки каравана, докато Мерцедесът и Аудито - около 260-270 км. Американският автомобил е обаче и с малко по-висока цена.

 

И официалното видео на норвежците:

 

Подробна информация за теста и технически данни може да видите в официалния сайт на Норвежката асоциация за електрически автомобили ТУК

 

Веселин Вълев
Camping.bg

Снимки: Elbil.no

препоръчани новини

Hymer в България: Супер лекото шаси SLC - иновация в движението

Hymer в България: Супер лекото шаси SLC - иновация в движението

"Hymer в България" е съвместна инициатива на Camping.bg и официалния представител на Hymer за България...

Близо 1000 избраха корицата на новия Къмпинг пътеводител на България за 2021 г.

Близо 1000 избраха корицата на новия Къмпинг пътеводител на България за 2021 г.

Корицата със снимка от къмпинг Къпиновски манастир беше избрана от аудиторията на Camping.bg за корица на...