Tonke Mercedes EQV - най-изисканият електрически кемперван

12.06.2022
Tonke Mercedes EQV - най-изисканият електрически кемперван

Близо три години след дебюта си Mercedes-Benz EQV сложи началото на нова серия електрически кемперванове от иновативните нидерландски специалисти Tonke. Флагманът Tonke EQV Touring за движение и къмпингуване използва само батерия, удобно настанява четиричленно семейство и има универсална въртяща се кухня.

От Tonke обясняват, че отдавна планират да разработят изцяло електрически кемпер и просто са чакали подходящото превозно средство. След тестване на Mercedes-Benz EQV, установяват, че най-сетне то е на пазара.

Mercedes определя EQV като първия в света първокласен електрически ван. Той е с пробег до 363 км и конструкция от среден размер, която побира до осем души. EQV отдавна изглежда перфектният кандидат за фабричен ван, който да с епревърне в успешен на пазара електрически кемперван. EQV има по-голям пробег от Opel Vivaro-e, повече пространство и потенциал за преобразуване от Nissan e-NV200. Освен това е много приятен MPV, зареден със стандартни и допълнителни екстри като 10,3-инчов MBUX инфотейнмънт с гласово управление, съраунд звук Burmester и пакет за помощ на водача включващ Distronic, асистент за мъртва зона, 360-градусова камера и много други.

Серията Tonke EQV включва както лек ван със спални места в стил уикенд, така и напълно оборудван кемперван. EQV Touring дебютира като водещ електрически модел на Tonke, пълен кемперван, центриран около двуместна задна седалка, която се сгъва в двойно легло с размери 203 x 115 см. За семейства може да се добави отваряем покрив с допълнително двойно легло 195 x 110 см.

Дизайнът на кухнята произлиза от друг модел на Tonke - VW Van, но е напълно електрическа, като се отказва от LPG (пропан-бутан) и се захранва единствено от батерията. Тя разполага с два индукционни котлона, мивка и 36-литров електрическа компресорна охладителната кутия. Интелигентната кухня се завърта отвън на плъзгащата се врата от страната на водача, за да може да се ползва и на открито.

Кухненският блок включва още един трик: вътрешните му лицеви панели се завъртат нагоре и се превръщат в маса за използване между въртящите се предни седалки и задната седалка. Отвън масата за хранене може да бъде удобен работен плот, който допълва основния кухненски блок. А на линията на кухненския блок вътре са шкаф и гардероб, които запълват останалата част от страничната стена.

Tonke са добавили отделна 100-Ah литиева батерия, която е свързана с 3000 W инвертор за захранване на допълнителни консуматори с променлив ток на 220 V.

По-лекият спален ван Tonke EQV Adventure разполага със задна седалка с три места, която се трансформира в по-голямо легло с размери 203 x 145 см. Adventure може да е оборудван и с две допълнителни места (продават се отделно) за до седем пътника.

За разлика от Touring, Adventure не се предлага с кухня, но Tonke дават възможност за опционална плъзгаща се кухня на задната врата. Тя разполага с газова печка с две горелки, сгъваема мивка, сгъваем плот и 14-литров хладилник. Монтиран на пода модул с разгъваеми крила се превръща в допълнителна вътрешна маса за хранене.

А за тези, които отказват да ходят далеч от дома без собствена лична тоалетна, Tonke предлагат много основно решение с монтирана на пода сгъваема стойка за тоалетна с плик (т.нар. WAG bag). Не е много изискано, но в някои случаи може да се окаже единствена възможност.

Tonke официално представиха и двата кемпервана EQV на фирмено събитие през май. EQV Adventure е с цена от 68 357 евро за най-основната спецификация, а версията, която с плъзгаща се кухня, хладилник и вътрешна маса, струва 72 956 евро с ДДС.

EQV Touring започва от 91 604 евро, така че купувачите могат да получат пълноценен електрически кемперван за двама. Отваряемият покрив добавя още 10 115 евро, така че вариантът за четирима отива на цена от 101 719 евро.

 

Веселин Вълев
Camping.bg

Източник: newatlas.com
Снимки: Tonke

Следвайте  Camping.bg  в:

    

 

препоръчани новини

Наталия Коваленко, Be Camper Украйна: Очаквам бум на къмпинг туризма след...

Наталия Коваленко, Be Camper Украйна: Очаквам бум на къмпинг туризма след...

Представяме ви още едно интервю от изложението Caravan Salon 2022. Наш събеседник е Наталия Коваленко от...

Франк Хайнрихсен: Venture S e кемперванът на бъдещето

Франк Хайнрихсен: Venture S e кемперванът на бъдещето

Германският премиум производител Hymer участва с много голям щанд на изложението Caravan Salon в Дюселдорф. Събитието...