Vanjoy: Прототип на минималистичен кемперван

17.09.2018
Vanjoy: Прототип на минималистичен кемперван

Дизайнерът от Берлин Михаел Хилгерс създаде конвертиран кемперван, в който са приложени интелигентни решения за спестяване на пространство. Vanjoy е прототип с изчистен минималистичен дизайн, който използва максимално полезно всеки сантиметър. Хилгерс е избрал за основа стандартен ван Fiat Ducato, за да го превърне в мобилно, мултифункционално и достъпно място за работа и почивка. Резултатът е мобилен офис, транспортно средство за ежедневна употреба и кемперван в едно.

"Ако трябва да съм честен, имах нужда от нова кола и след няколко неуспешни опита да намеря такава, която да покрива моите прости изисквания. Така взех решение да създам сам ванът на моите мечти.", заявява Хилгерс и допълва: "Исках компактен ван, с който да пренасям материали за моите дизайнерски прототипи. Нуждаех се и от стандартна кола с нормални размери, заради паркирането в Берлин и така се роди идеята за минималистичен кемперван. И така вместо да купувам три коли, аз създадох хибридно решение."

След множество създадени 3D схеми накрая Хилгерс успява да създаде финалния функционален дизайн - на едва 4,5 кв.м. площ са обособени две зони - кухненска и такава за спане, релакс, хранене и работа. В кухненската част има мивка, газов котлон и компактен охладител, а навсякъде множество отделения за съхранение на вещи, както и скрита тоалетна и външен душ. В зоната за релакс и нощувка има многофункционални мебели, които могат за секунди да трансормират пространството от такова за хранене с Г-образен диван и маса до друго за нощувка с двойно легло.

За изолацията на Vanjoy е използвана синтетична пяна. На таванът му е монтиран соларен панел зареждащ батерия за автономно електрическо захранване. А част от мебелите могат лесно да се махнат за минути и така да отворят пространство за транспортиране на товари с размери до 2,40 м дължина и 1,00 м ширина.

В момента Михаел Хилгерс търси потенциални партньори, с помощта на които да започне серийно производство на Vanjoy. "Направих сам прототипа и така разходите бяха поносими, като най-голямата част от тях беше самия ван. Останалото е шперплат, винтове, инструменти и много отделено време. Моето желание е да създам достъпен кемперван, който да се произвежда серийно. Германците дават средно по € 72 000 за кемпер, моята цел е Vanjoy да се продава за под € 40 000.", казва той.

Веселин Вълев
Camping.bg

Източник: NewAtlas.com
Снимки: michaelhilgers.de / Vanjoy

препоръчани новини

4play.bg - интернет молът за детски забавления на открито

4play.bg - интернет молът за детски забавления на открито

www.4play.bg е онлайн магазин за щастливи деца. Дървени детски площадки, конфигурации, пластмасови къщи, батути и...

Къмпингите стартират сезон 2020. Актуална информация за работата им.

Къмпингите стартират сезон 2020. Актуална информация за работата им.

След изтичане на въведеното извънредно положение къмпингите в България вече могат да приемат гости. По-долу ще...