Vanjoy: Прототип на минималистичен кемперван

17.09.2018
Vanjoy: Прототип на минималистичен кемперван

Дизайнерът от Берлин Михаел Хилгерс създаде конвертиран кемперван, в който са приложени интелигентни решения за спестяване на пространство. Vanjoy е прототип с изчистен минималистичен дизайн, който използва максимално полезно всеки сантиметър. Хилгерс е избрал за основа стандартен ван Fiat Ducato, за да го превърне в мобилно, мултифункционално и достъпно място за работа и почивка. Резултатът е мобилен офис, транспортно средство за ежедневна употреба и кемперван в едно.

"Ако трябва да съм честен, имах нужда от нова кола и след няколко неуспешни опита да намеря такава, която да покрива моите прости изисквания. Така взех решение да създам сам ванът на моите мечти.", заявява Хилгерс и допълва: "Исках компактен ван, с който да пренасям материали за моите дизайнерски прототипи. Нуждаех се и от стандартна кола с нормални размери, заради паркирането в Берлин и така се роди идеята за минималистичен кемперван. И така вместо да купувам три коли, аз създадох хибридно решение."

След множество създадени 3D схеми накрая Хилгерс успява да създаде финалния функционален дизайн - на едва 4,5 кв.м. площ са обособени две зони - кухненска и такава за спане, релакс, хранене и работа. В кухненската част има мивка, газов котлон и компактен охладител, а навсякъде множество отделения за съхранение на вещи, както и скрита тоалетна и външен душ. В зоната за релакс и нощувка има многофункционални мебели, които могат за секунди да трансормират пространството от такова за хранене с Г-образен диван и маса до друго за нощувка с двойно легло.

За изолацията на Vanjoy е използвана синтетична пяна. На таванът му е монтиран соларен панел зареждащ батерия за автономно електрическо захранване. А част от мебелите могат лесно да се махнат за минути и така да отворят пространство за транспортиране на товари с размери до 2,40 м дължина и 1,00 м ширина.

В момента Михаел Хилгерс търси потенциални партньори, с помощта на които да започне серийно производство на Vanjoy. "Направих сам прототипа и така разходите бяха поносими, като най-голямата част от тях беше самия ван. Останалото е шперплат, винтове, инструменти и много отделено време. Моето желание е да създам достъпен кемперван, който да се произвежда серийно. Германците дават средно по € 72 000 за кемпер, моята цел е Vanjoy да се продава за под € 40 000.", казва той.

Веселин Вълев
Camping.bg

Източник: NewAtlas.com
Снимки: michaelhilgers.de / Vanjoy

препоръчани новини

Отворено е гласуването за къмпинг проектите за Термален къмпинг ОвощниКът

Отворено е гласуването за къмпинг проектите за Термален къмпинг ОвощниКът

Второто издание на конкурса за студентски къмпинг проекти навлезе в същинската си част. От днес до 15.08.2021 г....

Димитър Стоянов - управител на къмпинг Оазис, Сливен: Радваме се на...

Димитър Стоянов - управител на къмпинг Оазис, Сливен: Радваме се на...

Къмпинг Оазис е един от новоизградените къмпинги във вътрешността на страната. Намира се в непосредствена близост до...