Volkswagen представи e-BULLI concept

Ретрото е на мода. А ако е в комбинация и с модерни технологии става още по-атрактивно. Благодарение на партньорството между германският производител Volkswagen и eClassics, скоро всеки ще може да притежава електрическа класика.

VW планираше да представи концепцията си e-BULLI на изложението Techno Classica 2020, но тъй като то беше отменено заради коронавируса, компанията му направи тази седмица дигитален дебют.

За концепцията си VW са избрали микробус T1 Samba, произведен в Хановер, Германия през 1966 г., който е прекарал над половин век обикаляйки из щата Калифорния.

VW са заменили оригиналния 4-цилиндров боксеров двигател с мощност 43 к.с. с модерен електромотор с близо двойно по-голяма мощност - 82 к.с. Напълно електрическият e-BULLI предлага и повече от два пъти по-голям въртящ момент и има максимална скорост от 130 км/ч, докато оригиналът развива до 105 км/ч.

Също като оригинала, e-BULLI е със задно задвижване и подобно на новите ID.3 и ID.BUZZ, батерията му е разположена в пода, за да свали центъра на тежестта и да подобри характеристиките на шофиране. e-BULLI може да се зарежда с променлив или постоянен ток, а с бързо зареждане може да достигне 80% капацитет на батерията за 40 минути. Но батерията с мощност 45 KwH има само 200 км пробег, така че модерното BULLI не става много за дълги разходки.

e-BULLI разполага с LED фарове, класически изглеждащ скоростомер с цифров дисплей, LED индикатори за зареждане и таблет, интегриран в тавана над предното стъкло.

Компанията eClassics планира да предложи конвертиране на T1 и дори изцяло готови електрически T1, като цените започват от 64 900 евро.

 

Веселин Вълев
Camping.bg

Снимки: Volkswagen