Z-Triton - велосипед, лодка и каравана в едно

28.11.2021
Z-Triton - велосипед, лодка и каравана в едно

Електрическата триколка-амфибия Made in Latvia излиза на пазара през 2022 г.
 

Проектът Z-Triton не е нито колело, нито лодка, нито каравана. Той е всички изброени неща събрани в едно електрическо превозно средство. Как започва всичко:

След шест прекарани години в Лондон, младият латвиец Aigars Lauzis решава да се впусне в приключение - самостоятелна велообиколка на Евразия - 30 000 км, 4 години, 4 спирки за работа като дизайнер в Истанбул, Дубай, Сингапур и Шанхай. През април 2017 г. заразен от неистовата мобилност на китайския мегаполис се ражда идеята за създаване на превозно средство задвижвано с педали и осигуряващо място за нощувка при нужда.

След връщането му в Латвия Aigars основава дизайнерското студио Zeltini и започва работа по проекта от Шанхай. Така, през 2019-та първият прототип на Z-Triton е вече готов и започват тестовете му. През май 2020 г. е първата презентация пред публика, която предизвиква голям интерес. Първите поръчки са налице, както и четирима инвеститори. Междувременно през октомври е разработена и бета версия на Z-Triton, с която започва обиколка на Европа - Женева, Париж, Амстердам и Берлин.

Z-Triton е получило одобрение за електрическо триколесно превозно средство, категория L2e. Задните му колела са 20", а предното 36". Дължината му е 3,9 м, 1,45 м ширина и 1, 72 м височина, с общо тегло от около 200 кг. Като лодка може да се движи в сладки води със скорост до 5 км/ч и автономия на ток 20 км. Като електрически велосипед има пробег до 50 км, при максимална скорост 25 км/ч. На покрива на Z-Triton има инсталирани соларни панели, които подпомагат зареждането на батерията. От своя страна тя задвижва два електрически мотора и се зарежда от обикновен контакт.

Вътрешното пространство на Z-Triton може да побере двама възрастни. Сред оборудването са кабел за зареждане, гребла и малка котва (и двете сгъваеми). При режим на плаване трите велосипедни колела се повдигат, за да стоят над водата.

Предварителните продажби на Z-Triton са вече пуснати през сайта на производителя. Цената е 11 500 евро без ДДС и разходи за доставка.

 

Camping,bg
Веселин Вълев

Източник: repubblica.it
Снимки: Z-Triton

 

Следвайте ни в:

    

 

препоръчани новини

Къмпинг Terme di Hissar отваря на 16 юни

Къмпинг Terme di Hissar отваря на 16 юни

Дългоочаквана новина - един от най-атрактивните нови къмпинги официално отваря врати. Terme di Hissar е новото...

Супер луксозен кемпер MORELO с гараж за автомобил на Camping & Caravaning...

Супер луксозен кемпер MORELO с гараж за автомобил на Camping & Caravaning...

Германската премиум лукс марка кемпери MORELO за втора поредна година ще бъдат представени...