Z-Triton - велосипед, лодка и каравана в едно

28.11.2021
Z-Triton - велосипед, лодка и каравана в едно

Електрическата триколка-амфибия Made in Latvia излиза на пазара през 2022 г.
 

Проектът Z-Triton не е нито колело, нито лодка, нито каравана. Той е всички изброени неща събрани в едно електрическо превозно средство. Как започва всичко:

След шест прекарани години в Лондон, младият латвиец Aigars Lauzis решава да се впусне в приключение - самостоятелна велообиколка на Евразия - 30 000 км, 4 години, 4 спирки за работа като дизайнер в Истанбул, Дубай, Сингапур и Шанхай. През април 2017 г. заразен от неистовата мобилност на китайския мегаполис се ражда идеята за създаване на превозно средство задвижвано с педали и осигуряващо място за нощувка при нужда.

След връщането му в Латвия Aigars основава дизайнерското студио Zeltini и започва работа по проекта от Шанхай. Така, през 2019-та първият прототип на Z-Triton е вече готов и започват тестовете му. През май 2020 г. е първата презентация пред публика, която предизвиква голям интерес. Първите поръчки са налице, както и четирима инвеститори. Междувременно през октомври е разработена и бета версия на Z-Triton, с която започва обиколка на Европа - Женева, Париж, Амстердам и Берлин.

Z-Triton е получило одобрение за електрическо триколесно превозно средство, категория L2e. Задните му колела са 20", а предното 36". Дължината му е 3,9 м, 1,45 м ширина и 1, 72 м височина, с общо тегло от около 200 кг. Като лодка може да се движи в сладки води със скорост до 5 км/ч и автономия на ток 20 км. Като електрически велосипед има пробег до 50 км, при максимална скорост 25 км/ч. На покрива на Z-Triton има инсталирани соларни панели, които подпомагат зареждането на батерията. От своя страна тя задвижва два електрически мотора и се зарежда от обикновен контакт.

Вътрешното пространство на Z-Triton може да побере двама възрастни. Сред оборудването са кабел за зареждане, гребла и малка котва (и двете сгъваеми). При режим на плаване трите велосипедни колела се повдигат, за да стоят над водата.

Предварителните продажби на Z-Triton са вече пуснати през сайта на производителя. Цената е 11 500 евро без ДДС и разходи за доставка.

 

Camping,bg
Веселин Вълев

Източник: repubblica.it
Снимки: Z-Triton

 

Следвайте ни в:

    

 

препоръчани новини

"КемпЪр" или "КемпЕр"? Как е правилната употреба на думата.

"КемпЪр" или "КемпЕр"? Как е правилната употреба на думата.

По молба на Camping.bg Институтът за български език "Проф. Любомир Андрейчин" към БАН излезе със становище...

"Къмпингуване" или "Къмпиране"? БАН със становище коя...

"Къмпингуване" или "Къмпиране"? БАН със становище коя...

По молба на Camping.bg Институтът за български език "Проф. Любомир Андрейчин" към БАН излезе със становище...