Стартира конкурс за оценка на студентски проекти за изграждане на къмпинг

02.11.2020
Стартира конкурс за оценка на студентски проекти за изграждане на къмпинг

Къмпинг туризмът е една от най-бързо развиващите се сфери на туризма. Коронакризата тази година даде допълнителен импулс на бранша и открои предимствата му пред конвенционалния туризъм. В  същото време в България се изграждат много нови и добри къмпинги. Страната ни все повече привлича западните къмпинг туристи със своята природа и исторически забележителности, вкусна храна. Вярваме, че занапред ще бъдат откривани още много нови къмпинги, за планирането и изграждането на които ще има нужда от специалисти, които да прилагат модерни виждания относно удобството на туристите, усещането за близост и хармония с природата и допълнителните забавления на място.

На фона на всичко това Българският къмпинг и караванинг портал Camping.bg, съвместно с Лесотехнически университет София стартира конкурс за оценка на студентски проекти за изграждане на къмпинг зони. Целта е да дадем обратна връзка от любителите на този вид туризъм към бъдещите проектанти на нови къмпинги. Всеки къмпингар ще има възможност да оцени студентските проекти на база собствените си виждания за добро къмпинг планиране и удобство.

В този пилотен конкурс ще имате възможност да оцените предварително селектирани от гл. ас. д-р Веселин Шахънов 14 проекта на студенти ІV курс от Катедра Ландшафтна архитектура. Всички те са за един и същи терен с площ 19 000 кв.м., който се намира приблизително по средата между центъра на гр. Смолян и к.к. Пампорово. Локацията на терена може да видите тук: https://bit.ly/3ojCH4F

На това място в миналото е работил къмпинг "Панорама". Съгласно карта на къмпингите в България от 1983-та година той е бил категоризиран с 2 звезди и е приемал гости от юни до октомври. Разполагал е с бунгала, места за палатки и каравани, бани и тоалетни, електричество и вода, ресторант, телефон, поща и автобусна спирка. В района е имало медицински пункт, автосервиз и бензиностанция.

Ето как е изглеждал къмпинг "Панорама" през 80-те:

И мястото в днешно време:

Всички 14 студентски проекта са събрани в анкета, като всеки от тях е представен с име на автора, визуализация и линк за разглеждането му в цялост, кратка рецензия от д-р Шахънов и полета за оценка и коментар. Трите критерия, по които може да бъдат оценявани проектите са:

  • Удобство на къмпинг местата - площ, разположение едно спрямо друго, близост до санитарни възли, настилка на алеите и на местата.
  • Оформяне с растителност - осигуряване на сянка и обособяване на къмпинг местата чрез храсти/жив плет.
  • Площи за отдих, игри и спорт - площ, функционалност, отделеност от алеите за МПС.


Обръщаме се към вас с призив да отделите част от свободното си време, да разгледате и дадете оценка на студентските проекти, като използвате личния си опит и впечатления от къмпинги у нас и в чужбина и предпочитанията ви за къмпинг места, зеленина и свободни площи.

Анкетата за оценка ще е отворена до 23:59 ч. на 21.11.2020 г. Резултатите ще бъдат обявени до три дни по-късно. Авторите на проектите събрали най-високи оценки във всяка категория ще получат специални грамоти от Camping.bg и Лесотехнически университет.

Може да отворите анкетата тук: http://bit.ly/LTUcamp20 или да я разгледате и попълните директно в статията:

 

Camping.bg

 

препоръчани новини

Къмпинг и Караванинг Експо 2022 гостува този уикенд във Варна с много...

Къмпинг и Караванинг Експо 2022 гостува този уикенд във Варна с много...

Най-актуалните продукти и услуги за къмпинг, караванинг и свободно време ще бъдат представени във Варна този уикенд в...

Калоян Чилингиров - един лекар от Пирогов, влюбен в къмпинга

Калоян Чилингиров - един лекар от Пирогов, влюбен в къмпинга

В днешното ни интервю ще ви срещнем с Калоян Чилингиров - лекар в УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов“, който обича да...