3 рецепти за домашно направен репелент

Всички хора, дори онези, не обичат да ходят сред природата, понякога страдат от ухапвания от комари и други насекоми през лятото. Следва неприятният сърбеж и вместо да се насладите на свободното си време, почивката ви се превръща в дискомфортно преживяване. Повечето от нас се сещат да предвидят готов репелент, закупен от магазина. Но тези спрейове и мазила съдържат токсичен химикал (диетил метатолуамид), който много ефикасно се справя с всички нежелани насекоми, но може да причини проблеми на кожата като раздразнение, зачервяване, обрив, пъпки и т.н. Освен това повечето готови репеленти съдържат алкохол, чрез който по-голямо количество от въпросния токсичен химикал преминава през кожата в кръвта. Представете си, че кучето ви или невръзното ви дете, решат да ви оближат спонтанно по току-що напръскания крак. Или че съвсем несъзнателно сте докоснали прясно напръскана част от тялото ви, докато приготвяте вечерята. Не звучи добре, нали? 

Eureka е един от най-известните производители на палатки и къмпинг оборудване, а също така марката поддържа интересен блог за къмпинг съвети. Затова решихме да надникнем измежду страниците им и да видим какви съвети предлагат за защита от насекоми по време на почивка на открито.

Домашно направен спрей против насекоми

Ако се чудите с какво да замените „купешкия“ спрей, за да използвате нещо по-здравословно, ето какво ще ви е необходимо, за да си приготвите домашен спрей:

 • Бутилка с накрайник за разпръсване или пулверизатор 
 • Хамамелис – това е билка, която се продава в аптеките и био-магазините
 • Вода
 • Етерични масла - от чаено дърво, лимон, мента, евкалипт, карамфил, лимонена трева, или лавандула (някое от тях или комбинация – зависи от вашия избор)

След като сте си набавили всички съставки, смесете равни части от хамамелиса и водата и напълнете бутилката, от която ще нанасяте сместа върху кожата си. Водният разтвор ще пренесе етеричните масла върху кожата ви и миризмата им ще държи комарите надалече, а стягащите качества на хамамилиса ще помогнат за лечение на предишни ухапвания. 

Ако смятате да използвате спрея за малки деца, пропуснете евкалипта и лимонените масла, тъй като те могат да раздразнят чувствителната им кожа. За по-големи деца и възрастни е много сполучлива комбинацията от евкалипт и лавандула, но в крайна сметка част от забавлението да си направиш домашен спрей против комари е да избереш аромат, който наистина ти допада. 

Тези спрейове също така са напълно безопасни и ефективни за домашни любимци. За по-добра защита, нанесете малко неразредено масло по краищата на нашийника, за да ги предпазите от кърлежи, бълхи и други вредители.

Една последна, кратка бележка: макар че този спрей е изцяло натурален и много безопасен, най-вероятно ще доведе до дискомфорт, ако влезе в контакт с очите или рани – ваши, на детето или на домашния любимец. Също така ще се почувствате доста зле, ако го погълнете. Но защо ви е да го правите? Ако боравите с него така, както бихте действали със закупен спрей против комари, едва ли ще имате проблем. 

Домашен балсам против насекоми

Ако сте от хората, които не обичат да се пръскат с разни течности, особено по лицето, предлагаме ви алтернативно решение на спрея. Балсамът – репелент против комари действа почти по същия начин като спрей, с изключение на това, че „носителят“ на разтвора е не вода, а пчелен восък. Ето какво ще ви трябва, за да започнете:

 • Бадемово, кокосово, сусамово масло, масло от жожоба или зехтин (според индивидуалното предпочитание)
 • Пчелен восък
 • Етерично масло от кедрово дърво 
 • Етерично масло от лимонова трева 
 • Евкалиптово етерично масло
 • Етерично масло от цитронела 

След като сте си набавили съставките от някой био-магазин или аптека, пригответе кухненската везна. Смесете в следните пропорции: 10-20 гр. пчелен восък (взависимост от това каква гъстота искате да получите), 80 грама от маслата от първа точка, 20 грама от всяко етерично масло без цитронелата, а от цитронелата прибавете 40 грама. 

Първоначално размесете неетеричните масла (от първата точка) с пчелния восък, докато получите желаната консистенция. Тъй като восъкът ще направи сместа по-твърда, когато е охладена, добър начин да разберете колко ще бъде гъста накрая, е да сложите малка лъжичка във фризера за минута-две, докато приготвяте балсама. Ако тя е прекалено мека, има нужда от повече восък. Ако е твърда, има нужда от повече масло.

След като сте направили желаната консистенция, загрейте я леко на водна баня (все още без етерични масла). След като стане течна, оставете да изстине за около 3 минути и добавете етеричните масла. Преди да завършите сместа, я поставете в съд по ваш избор. Кутийки от крем, бурканчета, купички с капак може да бъдат добри варианти, стига да се затварят стабилно, за да не се излее балсама, когато го пренасяте. 

Поставете етикет на кутийката на балсама със съставките и датата, на която сте го приготвили. Годността му е 2 години, макар че в зависимост от годността на маслата, които сте използвали, може да достигне и 5 години. Използвайте го обилно и често на кожата си преди и по време на дейности на открито, където очаквате хапещи и жилещи насекоми.

Домашно направен … „гонител“ на насекоми

Последното ни предложение е доста по-различно от предходните две. И въпреки, че ние самите не сме го използвали, много хора, вкл. от американската армия, твърдят че е лесен и ефикасен  начин за прогонване на нежеланите насекоми.

Ето каква е идеята. Вземате прозрачен съд, който може да окачите. Ако нямате нищо подходящо под ръка, вземете прозрачно найлоново пликче. Напълнете го с вода и го завържете с въже или връв. Според привърженици на метода „Умирай трудно“, висящия плик с вода ще спира мухите и други насекоми да се въртят в близост. Няма научно обяснение защо насекомите стоят настрани от тази направи-си-сам измишльотина, но ето някои от предположенията:

 • Насекомите виждат отражението си и бягат от страх
 • Насекомите възприемат трептенето на светлината като движение и стоят надалеч поради усещането за опасност
 • Насекомите не могат да възприемат неправилния начин, по който светлината се пречупва през водата, и поради това бягат

И така, въпреки че не знаем кое от горните е вярното твърдение, знаем едно – това е добър и ефективен „репелент“, използван из целия свят. Всъщност, Хосе де ла О, мексикански дизайнер, който в момента живее в Амстердам, е измислил подобрен вариант на този направи-си-сам метод за гонене на насекоми и го продава на вред и шир по света през уеб сайта си.  

Който и от трите начина за приготвяне на домашен репелент да изберете, може да бъдете сигурни в едно – те ще са също толкова ефикасни, колкото и закупените от магазина, но са безопасни. Това е вашата отговорност не само към собствения ви организъм, но и към околните, а и към околната среда.