Видове рейки за палатка

Рейките образуват носещата конструкция на палатката, тентата или форселта. Те са „колоните на къщата“. На тях се разпъва платнището, което дава завършен вид на дома под звездите. Рейките могат да бъдат от различни материали – най-често от фибростъкло, стомана или алуминий. В последните години нашумяват все повече и повече палатките с надуваеми рейки. Според приложението биват твърди и меки (огъваеми).

Фибровите рейки се прилагат при нисък и среден клас палатки, които са леки и се сглобяват бързо. Този вид рейки са относително здрави и леки. При счупване обаче могат да наранят тъканта на платнището (да го пробият или срежат) и на практика това да съсипе палатката. Някои модели палатки се предлагат с фиброви рейки, увити в полиестерен плат, който да предпази платнището от нараняване при евентуално счупване.


Фиброви рейки

Стоманените рейки са обемни и тежки, но за сметка на това са най-здравия вариант за носеща конструкция. Прилагат се при големи семейни палатки с няколко помещения, тенти, шатри и форселти. Недостатъкът им е, че могат да корозират при намокряне и неправилно съхранение. Профилът им обикновено е кръгъл, а диаметърът му > 10 мм.


Стоманени рейки

Алуминиевите рейки са тънки, леки и много здрави. Те се използват при висок клас олекотени алпийски и трекинг палатки. Възможно е да откриете и големи семейни палатки от висок клас с масивни алуминиеви, вместо със стоманени рейки. Както може се досетите, това е по-скъпият клас рейки от дотук изброените. 


Алуминиеви рейки

При най-високите класове палатки (напр. експедиционните) се прилагат рейки от карбон. Карбонът е най-скъпият материал за направа на рейки, което логично води до най-висока цена на палатката. Предимството на карбона пред алуминия е по-лекото тегло и устойчивостта му на окисляване. Палатките с карбонови рейки се предпочитат от професионалисти – пътешественици, които носят багажа си на гръб и за които всеки грам е от значение.

В последните 2-3 години на европейския и американския пазар широко навлязоха палатките с надуваеми рейки. Този тип рейки са част от платнището на палатката и се надуват с помпа. Има два вида надуваеми рейки - свързани помежду си - цялата палатка се надува само от един клапан и самостоятелни рейки - за всяка рейка има индивидуален клапан за надуване. Този тип палатки се характеризират с изключителна стабилност. Най-широкото разпространение на надуваемите рейки е при многостайните семейни палатки, но все по-често започват да се прилагат и при експедиционните палатки, тъй като са устойчиви на сурови атмосферни условия. Предимството на надуваемите палатки е, че са по-леки и по-малко обемни (липсва металът), но за сметка на това е необходимо да носите голяма и качествена помпа.

   
Надуваеми рейки

Според това в какви видове палатки се прилагат, рейките могат да бъдат твърди или огъваеми. Твърдите са стоманените и алуминиевите, които се прилагат при стационарни палатки, шатри, тенти и форселти. Те са с по-голям профил (>10 мм) и дължина ( >70 см) , поради което са тежки и обемни. 


Твърда, стоманена рейка

Огъваемите (меките) рейки са от фибростъкло, алуминий или карбон. Те се прилагат при по-малките и леки палатки, които се разпъват бързо. Когато не са сглобени, рейките са прави. Представляват отделни елементи с дължина 40 см. - 60 см. и кръгъл профил между 8,5 мм. и 12,7 мм.


Комплект резервни рейки от фибростъкло

Елементите на огъваемите рейки са свързани с ластик, нанизан в тях, който предпазва от изгубване и подпомага разглобяването. Когато се сглобят една за друга, меките рейки се огъват като въдица, така че да образуват купулна или тунелна конструкция на палатката. Сглобяването се случва посредством втулки. В единия си край втулката е залепена за рейката, а в другия край е по-широка, за да може в нея да влезе свободния край на следващата рейка от конструкцията. 

Предимството на огъваемите рейки е, че при счупване на някоя, тя лесно може да бъде подменена с нова, дори и новата да не е от същия модел палатка. Обикновено, според материала, от който са изработени, огъваемите рейки имат стандартна дължина и дебелина. Ако случайно дължината не пасне, лесно може да бъде намалена чрез срязване или увеличена чрез втулка.

Резервни рейки и съпътстващите ги елементи (ластици, втулки и накрайници) може да намерите в магазин Campingrocks.bg.

Camping.bg

Снимки: http://campingrocks.bg/