Оборудване за зимно къмпингуване в планината (видео)

За къмпингуване в планината през зимата се изисква сериозна подготовка и подходящо оборудване.

Като се започне от палатката, която е препоръчително да е пригодена за използване при ниски температури. Полипамучните палатки са един от добрите варианти. При тях материята от памук и полиестер запазва топлината вътре и изолира. Палатката е добре да е отлично изпъната, без отпуснати обтягащи въжета и джобове от увиснал плат.

Не се препоръчва използването на газови отоплители в палатката, тъй като при тях има сериозен риск от задушаване. За отопление може да се ползва специалните камини на твърдо гориво за палатки.

Походните легла са добър вариант за нощувка през зимата и върху сняг, тъй като те отделят тялото от студената земя. Препоръчва се обаче да се използват и самонадувни постелки, които дават допълнителна изолация. И ключово важната част от екипировката през зимата е спалния чувал. Той трябва да е с параметри, които осигуряват комфорт при очакваните минимални температури. Не се препоръчва да се използват спални чували в екстремните им температурни възможности.
 

Следвайте  Camping.bg  в:

    

Столовете, маса и осветлението са също важни за комфортното къмпингуване през зимата. Храната е добре да е топла, за да е вкусна и да ни топли. Лиофилизираната храна е много практично решение, тъй като е лека, компактна и само с едно канче гореща вода може бързо да си приготвите топло и вкусно ястие.

При паленето на огън е изключително важно да не предизвикаме пожар. А при напускане на лагера трябва всичко да бъде изчистено и да не бъдат оставяни никакви следи от човешката ни дейност - боклуци, опаковки, храни и т.н.

Мястото избрано за нощувка в зимната планина е препоръчително да бъде равно, слънчево и далече от снежни склонове.

Друго строго препоръчително оборудване е лопатата, с която може да се копае, рине сняг, влезе в употреба при буксуване на автомобил и т.н.

С нашите приятели от магазин CampingRocks Динко и Недялко заснехме специално видео по темата високо в снежната Рила планина. В него те нагледно показват необходимото оборудване за комфортна и сигурна нощувка под зимното звездно небе:
 

 

Camping.bg