Проверки на караваните по Южното Черноморие започват от април

Веселин Вълев
23/03/2024

Институции ще започнат съвместни проверки срещу нерегламентираното къмпингуване още преди старта на летния сезон по Южното Черноморие

Областният управител на Бургас Пламен Янев проведе работна среща за предстоящия летен сезон и проблемите, свързани със свободното къмпингуване на туристи в региона, съобщават от там. На срещата са присъствали кметове на общините  Царево – Марин Киров и Приморско - Иван Гайков, зам.-кметът на Созопол – Тодор Дамянов, директорите на ОДМВР – ст. комисар Емил Павлов, ПБЗН – ст. комисар Николай Николаев, ДГС Бургас – инж. Кирил Петков, РДГ Бургас – инж. Мариян Костадинов, както и представители на ОД Земеделие и ЮИДП – Сливен.

Работната среща е резултат на поетия ангажимент от страна на областния управител миналата година, когато проверките са започнали след стартирането на летния сезон. Идеята на Пламен Янев е тази година първите проверки да започнат в началото на април и да се извършват по график. По този начин вече разположените каравани ще бъдат премахнати още преди започване на активния сезон, а всички последващи опити, ще бъдат своевременно предотвратявани.

Участниците в работната среща категорично са подкрепили осъществяването на ранни проверки и прилагането на всички административни действия, за да не се допуска незаконно къмпингуване върху държавни и общински терени. „Проблемът е изключително важен и не трябва да се разглежда само на регионално ниво, а в национален мащаб. Важно е да работим в екип и да покажем, че в държавата има институции, които съблюдават законите и спазването на реда“, заявява областният управител.

На срещата е обсъдена необходимостта от приемане на Наредба, която да регламентира условията за свободното къмпингуване. Според тях, тя е "нужна не само на институциите, но и на туристите, тъй като през последните години този вид туризъм придоби изключителна популярност". Пламен Янев е поел ангажимент да инициира заседание по тази тема с Министерството на регионалното развитие и благоустройството, както и с представители на областите Бургас, Варна и Добрич.

 

Camping.BG

Източник: Областна управа Бургас
Снимка: Веселин Вълев / Camping.BG

 

Следвайте  Camping.bg  в: