Резултати от класацията на къмпингите в България 2017 г.

Класацията на къмпингите в България #BestBGcamp2017 приключи. Тя се проведе за трета поредна година от Българския къмпинг портал Camping.bg с партньорството на спортни магазини СпортДепо и агенция за маркетингови проучвания MarketLinks.

В продължение на 3 седмици читателите на Camping.bg класираха къмпингите в страната по различни критерии. Осем са категориите, в които бяха отличени най-добрите места за настаняване под звездите в България. Допълнително, гласувалите имаха опция да посочат любимо място за къмпинг в чужбина.

В онлайн анкетата участие взеха 644 души, от които 39,9% мъже и 60,1% жени. Почти половината от гласувалите са ползватели на палатка. След тях се нареждат хората, предпочитащи настаняване в бунгало, а собствениците на каравани и кемпери ги следват съвсем близо. Според възрастовия критерий, най-много от гласувалите са от 31 до 40 г. (41,9%), следвани от хора между 41 и 50 г. Младежите до 30 г. представляват 22,2% от участвалите в анкетата. Делът на жителите на големите градове (Пловдив, Варна, Русе, Стара Загора, Бургас) е почти изравнен с този на столичаните. Подробна информация предстои да бъде публикувана в доклада за класацията, който може да заявите тук.

Анкетата определи кои са най-посещаваните къмпинги за последните 5 г. и за последната 1 г. За последните 5 години по крайбрежието най-посещавани от анкетираните са били Южен бряг, Якото място и Каваци, като през последната 1 година къмпингът под тополите е изместен от къмпинг Иракли. Във вътрешността на страната няма колебания на посещаемостта във времето - най-търсени са къмпингите Къпиновски манастир, Доспат и Батак.

Ето и класирането по категории:

Категория "Любим къмпинг по Черноморското крайбрежие":

I място: къмпинг Якото място - с. Лозенец
II място: къмпинг Южен бряг (бивш Градина) - гр. Созопол
III място: къмпинг Иракли - м. Иракли

Категория "Любим къмпинг във вътрешността на страната":

I място: къмпинг Къпиновски манастир - гр. В. Търново
II място: еко-къмпинг Доспат - яз. Доспат
III място: еко-къмпинг Батак - яз. Батак

Пет от призьорите от двете категории остават същите като през 2016 г. Новият победител тук е къмпинг Иракли, който бе открит за палатки, кемпери и каравани именно през миналия сезон. Той набира бързо скорост и резултатите от усилията на стопаните му да го направят едно приветливо  и красиво място за почивка не закъсняват.

Категория "Удобство и хигиена" (къмпинг с най-добри хигиенно-санитарни условия):

 1. Сакар Хилс - 4,67 т.
 2. Якото място - 4,51 т.
 3. Кромидово - 4,50 т. 

Категория "Настаняване" (къмпинг с най-добри условия за настаняване, водоснабдяване и електрозахранване на местата):

 1. Сакар Хилс - 4,75 т.
 2. Зора - 4,64 т.
 3. Якото място - 4,54 т.

Категория "Допълнителни и развлекателни услуги" (къмпинг с най-разнообразни възможности за спорт и забавление):

 1. Зора - 4,36 т.
 2. Якото място - 4,21 т.
 3. Къпиновски манастир - 4,18 т.

Категория "Снабденост" (къмпинг с най-добра достъпност до обекти за хранене и пазаруване):

 1. Зора - 4,36 т.
 2. Сандански - 4,21 т.
 3. Якото място - 4,16 т.

Категория "Подобрения и развитие" (къмпинг с най-значимо подобрение на материалната база за последните 5 години):

 1. Къпиновски манастир - 4,50 т.
 2. Якото място - 4,47 т.
 3. Зора - 4,43 т.

Интересен резултат бележи проучването по отношение на любимия къмпинг на българите в чужбина. Над половината от анкетираните са посочили, че не са били на къмпинг извън Родината, а около 1/3 нямат любим къмпинг навън. Така, най-популярните гръцки къмпинги - Талата Каламици и Арменистис, и двата на Ситония, Халкидики, се нареждат със съвсем скромни дялове сред любимите къмпинги на българите в чужбина. Сред държавите, в които българите къмпингуват, освен Гърция, са посочени Италия, Австрия, Хърватия, Холандия, Унгария, Турция, Словения и др.

Отличените къмпинги ще получат грамоти. Предстои теглене на томбола с имената на трима печеливши от гласувалите, които ще получат подаръци от магазини СпортДепо.

Повече информация за Класацията на къмпингите в България може да получите от специалния доклад на Camping.bg, който може да заявите ТУК.

Проучването ни за дивото къмпингуване в България е все още отворено за участие. Може да споделите мнението си ТУК.

Camping.bg

Заглавна снимка: къмпинг Зора