Нови правила за пътуване до Гърция

28.06.2020
Нови правила за пътуване до Гърция

От 1 юли 2020 г. гръцкото правителство въвежда нови изисквания за пристигащите от чужбина граждани. Всички пътници са длъжни да попълнят формуляр за локализиране на пътниците (Passenger Locator Form - PLF) най-малко 48 часа преди да влязат в страната, съобщи българското външно министерство. Пътуващите са длъжни да предоставят подробна информация за тяхната начална отправна точка, продължителността на техен предишен престой в други страни и адреса, на който ще пребивават по време на престоя им в Гърция.

Формулярът е достъпен на адрес: https://travel.gov.gr/#/. След попълването му системата генерира и изпраща на мейла ви QR код, който е нужно да бъде представен на хартия или в електронен вид на граничните власти в южната ни съседка.

Протокол за влизане в Гърция през сухопътна граница

При пристигане на съответния ГКПП гражданите влизащи в Гърция трябва да представят попълнен формуляр за локализиране на пътници (PLF). Извършва се паспортен и митнически контрол, като се проверява информацията в съответния QR код на всеки пътуващ (на мобилен телефон или на отпечатан хартиен носител). В зависимост от информацията в техния код, влизащите в страната се насочват от съответните служители или до зоната за преглед, или им се разрешава да продължат пътуването си до крайното им местоназначение в страната. Пътуващите получават от граничните служители инструкции, касаещи необходимите действия в случай, че развият симптоми на респираторна инфекция, като в такъв случай те трябва веднага да се свържат с Националната организация за обществено здраве (EODY). Ако пристигащите планират няколко спирки в Гърция, те трябва да декларират това обстоятелство и да съобщят първоначалната си дестинация и маршрут за пътуване през следващите 7 дни. Мобилните здравни звена на EODY работят денонощно на сухопътните контролно-пропускателни пунктове.

Имайте предвид, че тези от пътуващите, на които са взети проби за Covid-19 на границата са задължени да се самоизолират на адреса на крайното си местоназначение докато не излезе резултата от теста.

При нужда от съдействие, българските граждани могат да се обърнат към посолството на Република България в Атина на следните телефони :- +30 210 67 48 107; +30 210 67 48 105; +30 210 67 48 106.

 

Веселин Вълев

Снимка: Веселин Вълев / Camping.bg

 

препоръчани новини

Hymer в България: Супер лекото шаси SLC - иновация в движението

Hymer в България: Супер лекото шаси SLC - иновация в движението

"Hymer в България" е съвместна инициатива на Camping.bg и официалния представител на Hymer за България...

Близо 1000 избраха корицата на новия Къмпинг пътеводител на България за 2021 г.

Близо 1000 избраха корицата на новия Къмпинг пътеводител на България за 2021 г.

Корицата със снимка от къмпинг Къпиновски манастир беше избрана от аудиторията на Camping.bg за корица на...