Асоциацията на къмпингите в България проведе среща с министъра на туризма

Представители на Асоциацията на къмпингите в България (АКБ) - професионалната организация на собствениците на къмпинги у нас - се срещнаха с министъра на туризма Евтим Милошев. Срещата се състоя в сградата на Министерство на туризма и беше по инициатива на АКБ.

Бяха обсъдени развитието на къмпинг туризма в България и неговите проблеми. Беше представено становището на АКБ относно регулирането на свободното къмпингуване, с което се предлага правилата да важат не само по Черноморието, а на територията на цялата страна. В бъдещите биваци да е позволено поставянето само на палатки за преиод до 3 денонощия, да се осигурят сметоизвозване, екотоалетни и достъп до вода, за да се гарантира санитарната безопасност на туристите. Също така, бъдещите биваци да се експлоатират от юридическо лице, с цел да има отчетност пред НАП и затплаща местна туристическа такса, а общините да осъществяват контрол. АКБ представиха и план за разработване на мобилно приложение, с което да се регистрират туристите и да се заплащат таксите за бивакуване.

На срещата беше засегната и нуждата от законови промени за улесняване и модернизиране на системата за категоризация на регулираните къмпинги. Председателят на асоциацията Антон Кьосев представи пред министър Милошев разработената от АКБ система за категоризация, която е по аналог на тази на германската ADAC. Системата присъжда от 1 до 5 звезди на къмпингите, за разлика от действащата към момента национална система, която е само до 3 звезди.

От страна на домакина на срещата присъстваха освен министъра, също и началника на политическия му кабинет, както и петима началници на отдели. А АКБ беше представена от председателя си Антон Кьосев - собственик на Глемпинг Алианс в Пловдив и членовете на Управителния съвет Ник Кинсън от къмпинг Велико Търново и Стефан Дечев от къмпинг Екоклуб Варна. Заедно с тях беше и Веселин Вълев - секретар на асоциацията и основател и управител на Camping.BG.

 

Camping.BG

Снимки: Министерство на туризма

 

Следвайте  Camping.BG  в: