Васил Петев, HIP Campers: Създаваме 100% български кемпер за най-взискателните клиенти на пазара

След като ви представихме българският бранд за кемпери HIP Campers, които ще имат свой щанд на предстоящото Camping & Caravaning Expo в София Ленд от 12 до 14 април, решихме да ви покажем и основното лице, което стои зад марката. Това е Васил Петев, на когото зададохме няколко въпроса относно HIP Campers и модела 4Family.

Кратка визитка: Васил Петев е с над 20 години опит в продуктовия мениджмънт и маркетинг. Голяма част от опита си е придобил в софтуерна фирма Телерик, където ръководи екипи с фокус върху проучване на пазара, пускане на нови продукти, както и продуктов маркетинг. Завършва университет в САЩ през 1998 г. със специалности бизнес администрация и финанси. Къмпингар от 2005 година. Закупува първата си каравана през 2007 г. и първият си кемпер през 2019 г. Активен ветроходец и скиор.

 

Здравей Васко, какво е HIP и с какво е по-различен от останалите кемпери?

Основахме HIP Campers с идеята да намерим решения за слабостите, които имат модерните кемпери. От опит разбрахме, че повечето от кемперите днес страдат от липса на достатъчно вътрешно пространство, некомфортна баня, малък плот за готвене, и имат и много други минуси. Ние искахме, и сме на път да създадем кемпер, който решава тези недостатъци, но е и комфортен, модерен и който следва модерното разбиране за екологично и устойчиво къмпингуване. 
Искам да подчертая думата “комфорт,” тъй като тя е най-важната в това, което правим.  Под “комфорт” ние разбираме комфортът на хората вътре в кемпера, комфортът на хората по време на различните сезони, както и комофтът им при пътуването до дестинацията. 
Вътрешният комфорт включва светла и просторна живуща част; широк кухненски плот на който наистина може да се сготви; просторна баня с уникална сгъваема мивка, която пести място; легла, които не трябва да се оправят всеки ден; решение за съхранението на мръсни чинии, което не е в банята (смее се), както и решения за съхраняване на обувки и отпадъци. Дори сме помислили и за комфорта на човека, който се събужда първи и започва деня си, докато останалите спят. 
В разговорите ни с различни собственици на кемпери се оказа, че повечето от тях не осъзнават, че кухните в кемперите им са от грешната страна на самия кемпер и гледат към съседите отстрани, а не към страната, където е външната маса и семейството. Този проблем също е решен в HIP Campers.
Сезонният комфорт обхваща климатизация на вътрешното пространство през лятото, която е изцяло на 12V, отоплен двоен под и качествена изолация през зимата, вградена в шасито голяма газова бутилка, както и съхраняването на всички спортни принадлежности и къмпинг вещи, които собствениците използват през съответния сезон, като маса, столове, ски/сноуборд, каски и обувки, колела, кайтове, и други. В сезонният комфорт включваме и "дивото" къмпингуване - в зависимост от нивото на оборудване, изцяло независимо диво къмпингуване ще е възможно между 3 и 5 дни, тъй като кемпера идва оборудван с поне 200Ah литиеви батерии и мин 400W соларни панели, както и с 200л чиста вода. 
Намерили сме решения за почти всички от тези предизвикателства, като някои от тях, смея да кажа, са доста иновативни. При това, кемперът в празно състояние най-вероятно ще тежи под 3 тона.


Как се стигна до идеята?  

HIP Campers е въплъщение на прозрението, че голяма част от кемперите, които се продават или могат да се наемат днес сякаш са проектирани от хора, които не ги ползват. Много от кемперите, в които прекарвахме времето си през последните близо 10 години бяха тесни и тъмни, кухненските плотове бяха незадоволително малки, а баните - тесни и неудобни. На някои им замръзваха тръбите за вода през зимата. Липсваха и решения за всекидневни задачи, като например за миене на чинии и съхранение на обувки. 
В мрачен ден децата нямаше къде да играят в кемпера поради липса на място, а кемпера се превръщаше на запотена и претъпкана кутия. За домашните любимци също никой не говори, а хората отглеждат такива, включително и аз.
През годините решенията и идеите за подобрения се трупаха, докато не изкристализираха в концепция преди 2 години. Така се роди идеята за семеен кемпер, който да задоволи практическите нужди на всички членове в семейството - да е достатъчно просторен, за да побере 4-членно семейство, но и същевременно да се управлява с любителска шофьорска книжка. Кемпер, който предлага достатъчно пространство за двама възрастни и две деца в студен ден без да се бутат, но и кемпер, в който спокойно можете да поканите гости - възрастните се събират около една маса, а децата около друга. Кемпер, с който да можеш да посетиш уредените къмпинги из Европа, но и да направиш "диво" къмпингуване в Родопите или в Гърция, например (където това е възможно все още).  


Ще предлагате ли други модели?

Да. Освен семейният кемпер имаме планове да създадем още два модела, един за млади двойки и един за хората в златна възраст, които предпочитат спокойствието. 
При моделът за младите двойки, 2Roam, ще заложим на оптимизиране на пространството за двама млади обитатели, ще предложим голямо гаражно пространство, което да може да поеме два електрически велосипеда, като ще се предлага и опция за добавка на допълнителна седалка с ISOFIX, в случай, че двойката има бебе или малко дете.
А при другият модел, 2Enjoy, ще заложим на лесната употреба на кемпера, като вземем предвид възрастта на потребителите. Например, ще се постараем леглото да бъде лесно за качване и слизане, багажа в гаража да бъде лесен за подреждане и изваждане (за да облекчим хората с болки в кръста), и гардероба да бъде достъпен през банята.


Проектът 100% български ли е или има и чуждо участие? Колко души стоят зад този проект?

Проектът е 100% български. Концепцията е изцяло българска. Вътрешният и външният дизайн са правени от страхотни български дизайнери, които имат европейски отличия за дизайн. Асемблирането също е базирано в България, а инженерния екип е в Германия. Искаше ни се да намерим автомобилни инженери в България, които да ни помогнат с проектирането, но не успяхме да намерим такива с необходимият опит. Част от частите се произвеждат в България, но друга част се внася от Германия и Италия.

Зад проекта стоят доста хора: два екипа от инженери в Германия; един екип в София с дългогодишен опит в изграждане на електрически, соларни и газови системи за кемпери; друг екип в София с над 15 години опит в сервизирането на кемпери; официалните представители на големите марки за оборудване и аксесоари за кемпери; малка фабрика за мебели в София, която се зае с олекотените плоскости; маркетинг директор, дизайнер, както и аз, като моята роля освен на собственик е и на управител, Васил Петев.


Кога планирате да е готов първия прототип?

Питате дали ще го видим на Camping & Caravanning Expo 2024 в София ли? В момента сме в етап на изграждане на първите два прототипа на семейния модел 4Family и планът е да бъдат завършени до края на месец май тази година. Едва ли ще успеем да ги покажем на Camping & Caravaning Expo 2024, но ще бъдем там, за да говорим с хората, защото ни е интересно какво мислят за проекта.


На какво шаси е предвидено да бъде изграден?

През годините сме имали или сме ползвали кемпери, базирани на различни автомобилни производители и сме се нагледали на компромиси от различно естество. Така стигнахме до твърдото убеждение, че в никакъв случай не трябва да правим компромис на това ниво. Също така искахме автомобилът да бъде тих, комфортен и да предоставя интегрирани системи за безопасност и придвижване. Затова цялата продуктова гама на HIP Campers ще бъде базирана на Mercedes Sprinter, дооборудван с олекотено шаси ALKO. Към този момент мислим да предлагаме единствено най-високият модел със 170 к.с. и 9-скоростен автоматик, но сме готови да преосмислим това решение, ако пазарът го изисква. Инфотейнмънт системата е с 10.25 инчов сензорен дисплей, с поддръжка на Android Auto и Apple CarPlay.


Каква би била продажната му цена?

HIP Campers 4Family е продукт, предназначен за най-взискателните клиенти на пазара. Дори базовото ниво на оборудване на моделът 4Family ще бъде значително по-високо в сравнение с топ моделите на някои конкуренти марки. Цените на модела ще започват от около 150-160 хиляди евро, като ще има възможност за поръчка на допълнително оборудване в пакети или като самостоятелни екстри. В тази цена ще бъдат включени LiFePO4 (литиеви) батерии, соларни панели, напълно интегриран 12V климатик, инвертор, контейнер за 200л чиста вода (120л мръсна вода), камери за обратно виждане, задна камера, както и много други екстри, една от която е smart (умен) кемпер. Смарт кемперът ще позволява всички системи, като отопление, осветление, източване на отпадната вода и други да могат да се управляват от два сензорни екрана, както и от мобилно приложение.


На кои пазари и кога планирате да пуснете продажбите?

Започваме производството на модела 4Family веднага след като изградим първите два прототипа, тоест през месец юни ‘24. Предварителните заявки за 4Family бяха отворени току що, така че посетителите на Camping & Caravanning Expo 2024 ще бъдат сред първите, имащи възможност за поръчат модела. 
След България смятаме да предложим кемпера в Румъния и в Германия.


Къде може да научим повече?

Информация за кемпера можете да намерите на сайтът ни https://hipcampers.com. В допълнение споделяме редовно нашият прогрес във Фейсбук, Инстаграм и ЛинкдИн под името HIP Campers.

 

Интервюто взе Веселин Вълев
Camping.BG

 

Следвайте  Camping.bg  в: