Решават за пълно интегриране на България и Румъния в Шенген до средата на годината

Белгийското председателство на ЕС и всички страни-членки да приемат до средата на годината решение за пълно интегриране на България и Румъния в Шенген, съобщи Bgtourism.bg цитирайки БНР. Това се казва в проекторезолюция, която се очаква да бъде гласувана днес в комисията по петиции на Европейския парламент.

Документът е посветен на проблемите при обработката на тежкотоварни превозни средства на граничните пунктове в рамките на пространството за свободно движение.

В документа се подчертава, че решението на Съвета на ЕС от края на миналата година да допусне двете страни в Шенген само по въздух и вода от 31 март, решава само частично изкривяванията на Общия пазар, но не и най-големия проблем –  проверките по сухопътните граници, където се възпира безпрепятственото преминаване на тирове, автобуси, леки коли и влакове.

Европейската комисия непрекъснато повтаря от 2011 година, че двете страни са изпълнили всички технически критерии за присъединяването им към Шенген“, се припомня в петицията.

В документа се подчертава, че продължаването на контрола по вътрешните граници нарушава финансовите интереси на всички страни-членки.

В него се отправя също така призив към Комисията да предложи незабавно обвързващи правни мерки за създаването на европейски стандарти за обработка средно в рамките на една минута на тирове по вътрешните граници на Общността.

 

Camping.BG

 

Следвайте  Camping.bg  в: